LEVERANDØRER

kursuskalender

webshops

De glade 80’ere

Skulderpuder, ballonjeans, benvarmere og neonfarvede pumps. Stærke farver og farverige personligheder prægede 80’erne. Håret kunne bare ikke blive stort nok! Alt der kunne give mere volumen i både højde og bredde var in. Nogle af årtiets vigtigste nøgleord var permanent, toupering og selvfølgelig hårspray. I tonsvis.

Selvom hele håret krævede volumen, var det først og fremmest the ”I’m-Closer-to-God-Than-You” bangs, altså det eksploderende pandehår, som især stod for skud, når touperingskammen og sprayflasken blev hevet frem. Generelt var pandehåret et vigtigt element for begge køn, fra kassedamer til filmstjerner, sportsprofiler og heavyrockere.

Dette var samtidig årtiet, hvor kvinderne for alvor begyndte at gøre sig bemærket på arbejdspladsen. Det store hår og den stærke makeup var et magtsymbol. Lyserøde, lilla, blå og turkis nuancer fandt vej til kvindernes øjenlåg, gerne i kombination med den åh så trendy blå mascara. For kvindernes vedkommende blev looket fuldendt af buskede øjenbryn á la Brooke Shields, præcis som i dag, mens mændene enten var glatbarberede eller lod sig inspirere af Tom Sellecks ikoniske overskæg.

Mange har efterfølgende grinet (og krummet tæer over) 80’ernes frisurer. Ikke desto mindre har de været at finde på både røde løbere og catwalks de seneste sæsoner. Hockeyhåret, touperede lokker og volumen er tilbage.

80'er must have: Tuperingskam og sprayflaske
Tuperingskammen og sprayflasken var et must i 80’erne.

Den flade korthårsfrisure

I 1981 udgav modellen og kunstneren Grace Jones albummet “Nightclubbing”, hvis pladecover er et af de mest ikoniske fra hele årtiet. Her portrætteres Jones som en mand i Armani-jakke med en cigaret i munden og en flad korthårsfrisure. Frisuren var populær til mænd i 50’erne, men måtte siden vige pladsen for 60’erne og 70’ernes længere frisurer. Grace Jones gjorde den grafiske frisure gangbar blandt kvinder, og som altid i 80’erne kunne håret ikke blive højt nok.

Den flade korthårsfrisure er siden mest blev associeret med militæret, men ses nu igen på kvindelige modeller på catwalks verden over. Frisuren laves nemmest med en trimmer. Siderne og nakken klippes så kort som muligt og forenes med den flade top i en blød kurve. Selvom den flade korthårsfrisure kendetegnes ved sin kantede form, kan den varieres i det uendelige ved hjælp af forskellige vinkler, længder, teksturer og kontraster. 

Grace Jones i sin ikoniske flade korthårsfrisure
Grace Jones i sin ikoniske flade korthårsfrisure 
på omslaget af sit mest opsigtsvækkende album Nightclubbing.

Hockeyhåret

Ape Drape. Beaver Paddle. Business in front, party in the back. Kært barn har mange navne, og 80’ernes mest elskede og hadede frisure, hockeyhåret eller svenskerhåret, har da også mange af slagsen. Frisuren kendetegnes ved kortklippede sider og front i kombination med længere hår bagtil. Frisuren kan både bæres af kvinder og mænd, selvom det nu mest var sidstnævnte, der tog frisuren til sig.

Hockeyfrisuren er en kombination af to frisurer fra to verdener. Den korte professionelle og den lange rebelske. Den passer dermed både på jobbet og i rockklubben. Eller ingen steder overhovedet. Siden hockyhårets storhedstid i 80’erne, har man i populærkulturen frem for alt brugt frisuren til at symbolisere lav social status, manglende stilsans og outsidere.

Moderne, hippe versioner af frisuren begyndte dog at dukke op i starten af 2000-tallet og ses oftere og oftere i modeverdenen i dag. Den tekniske kunnen har dog fået et hak opad siden den originale hockeyfrisure så dagens lys i 80’erne, og vor tids hockeyhår adskiller sig markant fra de ofte hjemmeklippede 80’er udgaver, både når det gælder håndværk og styling. Om frisuren når ud til de brede masser i samme udstrækning som i 80’erne må fremtiden vise.

Hockeyhåret, som nu in igen i en nyere variation
Hockeyhåret er på vej tilbage, selvom den har et andet udtryk i dag.


Voluminøse lokker

Ingen frisure symboliserer vel 80’erne bedre end de store permanentfrisurer? Jo større, højere og fuld af krøller, jo bedre. Salonerne har aldrig duftet så meget af permanentvæske som under dette krølleprægede årti. Anledningen til den store krølletrend var dels, at et par kendisser havde vist sig med stort, krøllet hår, og dels at kemien var blevet mere skånsom for håret.

Permanentteknikken kunne til forskel fra krøllejern forvandle selv de mest stædige, glatte hårstrå til brusende krøller, og dermed var en ny trendfrisure født. Permanent var ikke kun populært ude i frisørsalonerne men blev også hyppigt anvendt hjemme på badeværelserne med varierende succes.

I 80’erne skulle de små krøller gerne touperes for at skabe maksimal effekt. Siden krøllemanien døde ud, har man flere gange diskuteret, om permanenttrenden måske er på vej tilbage, og vist er den det. I dag har den bare et andet udtryk. Større spoler og endnu mere skånsomme kemikalier giver mulighed for at skabe eftertragtede bløde strandkrøller og ekstra volumen, men mange frisører undviger ordet permanent. Herudover finder de store krølfrisurer oftere og oftere vej til catwalks og frisørkonkurrencer rundt om i verden, så måske er pemanentfeberen snart over os igen?

Sarah Jessica Parker med sit store, krøllede hår
Sarah Jessica Parker i stort, krøllet hår 1985.

Glamrock, halleluja!

Musik har altid haft en stor indflydelse på moden. I 80’erne blomstrede kommercialiseringen af musikken, og mange subkulturer voksede frem. Heavyrocken blev populær, og bands som KISS, Aerosmith og Europe påvirkede herremoden, og ikke mindst frisurerne.

I 70’erne lod mændene håret vokse, og i 80’erne skulle det pumpes op med volumen til maksimum. Midt i 80’erne havde alle rockstjerner og deres fans langt hår, og der blev brugt mange penge på hårsprays hver eneste måned. Det var en helt essentiel investering, hvis hårets volumen skulle matche musikkens styrke. Puddelhundfrisuren var født.

Glamrockerne var en undergruppe af heavyrockerne, og her stylede både musikerne og tilhængerne sig feminint med makeup og diverse accessories. Dog uden at de gav køb på mandigheden af den grund. Lige som hos heavyrockerne var håret stort og langt og selvfølgelig fyldt med hårspray og hårgelé. Desuden måtte det gerne være farvet, bleget eller sort med lyse striber.

Rockgruppen Europe rockede puddelhundfrisuren
Medlemmerne i rockgruppen Europe rockede puddelhundfrisuren.

Tekst: Camilla Svensson

Annonce

Nyeste produkter se flere produktnyheder

Moroccanoil nyheder

Moroccanoil nyheder

Moroccanoil byder både på dette års gaveæske, ideel til jul, og på enkeltstående stylingsprodukter til krøllet hår. Som altid er deres produkter plejende.
Rosaguld glattejern fra Moser

Rosaguld glattejern fra Moser

Det nye glattejern fra Moser er super flot og lækkert at holde på, og så varmer det også op på kun 25 sekunder. Salonsupport.dk er forhandler af produktet.
New Violet Silver Conditioner

New Violet Silver Conditioner

En fantastisk blødgørende pigmentbalsam for behandling af blondt og gråt hår. Silver pigmentet reducerer gul pigment og giver håret en flot klar glans.
Divine produkter fra Waterclouds

Divine produkter fra Waterclouds

Divine shower cream og Divine body lotion fra Waterclouds. Begge produkter og forkæler dig og din hud med fugt og nærende olier i den kolde vintertid.
Nyheder fra American Crew Techseries

Nyheder fra American Crew Techseries

Nu lancerer American Crew fire nye produkter til mænds grooming rutine: Control Foam, Texture Foam, Boost Spray og Firm Hold Styling Cream.

Annonce

Nyeste shows se flere frisørshows

Inspirationsaften med Revlon Professional

Inspirationsaften med Revlon Professional

Der var massere af inspiration at hente, da Revlon Professional inviterede til inspirationsaften med Martine Martinsen og Kevin Schou Birk fra American Crews all-star team.
Marcelklubbens London aften i Tivoli

Marcelklubbens London aften i Tivoli

Med dykkerudstyr, aquarium, hajer, flotte fisk, parpelotter, nøgne glimmermodeller og rullestol havde Marcelklubben gjort alt, hvad de kunne for at imponere.
Fokus på skæg i HeadBrands Creative Studio

Fokus på skæg i HeadBrands Creative Studio

HeadBrands åbnede sit Creative Studio op for nysgerrige frisører, der ville lære mere om skægtrimning, barbering og klassiske herrefrisurer.
Davines show: Hair On Stage 2017

Davines show: Hair On Stage 2017

Det spektakulære Theater Amsterdam husede Davines show Hair On Stage, der bød på den nyeste hårmode og kreativitet samt flere prisvindende frisører.
Davines show: Hair On Stage 2017

Davines show: Hair On Stage 2017

Det spektakulære Theater Amsterdam husede Davines show Hair On Stage, der bød på den nyeste hårmode og kreativitet samt flere prisvindende frisører.

Annonce

Frisurekollektioner se flere frisurekollektioner

Annonce

Frisørportrætter se flere frisørportrætter

Gun-Britt Zeller (2005)

Gun-Britt Zeller (2005)

”Hvis man arbejder seriøst som frisør og sørger for løbende at træne og efteruddanne sig, kan man skabe en god forretning med mulighed for at tjene gode penge."
Vidal Sassoon

Vidal Sassoon

Læs Hair Magazines frisørportræt om Vidal Sassoon - manden, myten, guden.

Annonce

Nyeste videoer se flere videoer

Hair Magazine deltog ved Salon International 2017

Hair Magazine deltog ved Salon International 2017

Hair Magazine var på plads ved dette års Salon International. Se denne lille video fra messen.
KMS Genderless Grooming Teaser

KMS Genderless Grooming Teaser

KMS Nordisk inspireret af Unisex trenden! KMS Nordisk lancerer produktkampagnen 'Genderless Grooming' i september, der fokuserer på kønsneutral hårstyling.
Gå ikke glip af Trevor Sorbie til Salon International 2017

Gå ikke glip af Trevor Sorbie til Salon International 2017

Fantastiske Trevor Sorbie, der har vundet flere priser en nogen anden, kommer til årets Salon International. Her er en teaser på, hvad der venter til messen.
Tondeo præsenterer BLAZOR

Tondeo præsenterer BLAZOR

I den her video præsenteres the BLAZOR, og hvordan den kan anvendes enkelt og sikkert uden det krævet en speciel teknik.
Modern Ikon Collection - Essential Looks SS17 Schwarzkopf Professional

Modern Ikon Collection - Essential Looks SS17 Schwarzkopf Professional

Inspireret af SS17 catwalks, har Schwarzkopf Professional lavet Essential Looks Modern Ikon kollektionen.