LEVERANDØRER

kursuskalender

webshops

Morten Kongsbak: Man skaber selv sine muligheder!

Morten Kongsbak har i dag et job, som mange unge misunder ham, blandt kendisser og modefolk. Men han er ikke kommet sovende til det. Selv mener han, det handler om at gribe chancerne, når man får dem, men man skaber også selv sine muligheder, siger han.


Morten holder rigtig meget af, at kunne bestemme sin egen hverdag, "og så skal jeg helst have tingene, som jeg vil have dem", siger Morten med et smil, og indrømmer gerne, at han er perfektionist.

”Hvor er du heldig”. Det hører Morten Kongsbak ofte, og ja, der er vel altid en smule held med i spillet. Men Morten har opsøgt heldet, og det har også været hårdt arbejde, masser af uddannelse og mange døre, der skulle sparkes ind, før han er nået dertil, hvor han er i dag.

”Det er jo ikke sådan, at Søren Hedegaard ringede og sagde; ”Hej Morten, jeg har hørt, du er flyttet til København, vil du være med til at lave Vild Med Dans?”. Man må tage chancerne, når de kommer, for man skaber selv sine muligheder”, fastslår Morten Kongsbak.


”Jeg elsker at kunne gøre mennesker smukke. Både modellerne på catwalken, hvor det handler om at signalere en stil, der spiller op til tøjet, og brudene, hvor man er med til at gøre dem smukke og glade til deres helt store dag”, fortæller Morten.

Læs også: "Concrete Hair" af Morten Kongsbak

Rejser derhen, hvor der er brug for ham
Vi sidder i Mortens hyggelige lejlighed på Nørrebro, hvor han opholder sig og arbejder ud fra, når han altså ikke lige er ude at rejse. For en stor del af Mortens arbejde går netop ud på at rejse derhen, hvor der er brug for ham.

Igennem tiden har han lavet Vild Med Dans, Voice, X-Faktor og masser af modeller til den københavnske modeuge. Men også brude får deres hår sat og make-up’en lagt af Morten, og han synes, det er fedt at kunne gøre begge dele.

”Jeg elsker at kunne gøre mennesker smukke. Både modellerne på catwalken, hvor det handler om at signalere en stil, der spiller op til tøjet, og brudene, hvor man er med til at gøre dem smukke og glade til deres helt store dag”, fortæller Morten.

Morten er født og opvokset i Randers. Da han var færdig med gymnasiet, var han i tvivl om, hvad han skulle. Ganske tilfældigt så han en annonce for en skole, hvor man kunne blive make-up artist på otte måneder.

”Heldigvis havde min mor lavet en børneopsparing til mig, og jeg meldte mig”, fortæller Morten. Han blev hooked på det.

Turen gik til København
Den dag, skolen sluttede, pakkede Morten og hans far en lånt hestetransport tapetseret med plastik med Mortens ejendele, og så gik turen til København.

”Jeg gik op til Scoop models og fortalte dem, at jeg gerne ville lave make-up for dem.

Det lykkedes faktisk at komme ind, og jeg lavede en del for dem. Men på et tidspunkt gav Bente Lundquist mig det råd, at jeg skulle lære noget mere om hår, og hun foreslog, at jeg gik ned til Gun-Britt”, fortæller Morten med et smil, mens han husker tilbage på, hvordan han som den uvidende dreng fra Randers, han var, vadede ind i salonen, bad om at tale med Gun-Britt, og sagde til hende, at han da gerne ville på hårkursus.

”De andre i salonen kiggede undrende på mig, men på en eller anden måde fattede Gun-Britt sympati for mig. Hun kunne jo ikke give mig et hårkursus, men hun tilbød mig en læreplads”.

Faktisk besluttede Morten sig for ikke at gå i lære hos Gun-Britt, men efter 14 dage fortrød han og begyndte i Gun-Britt Coiffure.

”Det var spændende, men det var noget andet end det, jeg troede, jeg skulle, så da en af mine bekendte bad mig ringe til Søren Hedegaard, fordi han manglede en assistent, gjorde jeg det”.

Læs også: Morten Kongsbak - Modsætninger mødesMorten Kongsbak er stille og rolig og
meget behagelig, og han sætter ikke sig
selv op på en piedestal.

Personlig assistent
Morten fik jobbet som personlig assistent for Søren Hedegaard, og Gun-Britt var fantastisk forstående, fortæller Morten, der herefter havde et par år, hvor han sammen med Søren Hedegaard bl.a. lavede hår og make-up til Vild Med Dans, lavede modeshows for Malene Birger, og ikke mindst var med til at sætte Kronprinsesse Marys hår.

”Det var superfedt med den introduktion til branchen, for ja, der skal sparkes døre ind, men man skal sparke på den rigtige måde og ikke for hårdt, for så kommer man ingen vegne”, lyder det fra Morten Kongsbak.

Søren blev Mortens mentor, og ved siden af at assistere ham, begyndte Morten at lave andre jobs.

Søren Hedegaard foreslog Morten, at han skulle overveje at uddanne sig til frisør. Det forslag tog han til sig, og han kom i lære.

  

Halvvejs i forløbet skiftede han læreplads og kom ind hos Mark og Kira i Creademic.

”Det var et fedt team. Det var super hårdt men også super spændende. Jeg var med til rigtig mange ting med dem, og jeg fik lov til at lave mine egne ting ved siden af. Så jeg fortsatte med at lave Vild Med Dans med Søren”, fortæller Morten.

Make-up på Ida Corr
Ida Corr mødte han hos Creademic, og hun og Morten klikkede.

”Det er faktisk ikke tit, man som voksen møder et menneske, man bare klikker med på den måde”, siger Morten. I dag laver han Ida Corrs make-up, og han rejser rundt i verden med hende fra Sct. Petersborg til Vejle.

”Det er rart at rejse med et menneske, hvor man ikke kun kan tale om øjenvipper og eyeliner, men hvor man også kan have det sjovt”.

I dag arbejder han stadig for Creademic ind imellem, og han har lige skudt kampagnebilleder til Andrea Elisabeth Rudolph, ligesom han også lægger hendes make-up, når hun skal en tur på den røde løber.

Men Morten Kongsbak har også lige færdiggjort en række skuespilportrætter med fotografen Sigurd Høyen.

”Det er utroligt spændende at arbejde med mennesker, der ikke er professionelle modeller og som ikke er 17 år og superstramme i huden, men hvor man kan se, det er et ansigt, der har levet, og som fortæller en historie…”.

Herudover styler Morten modeller til Alt for Damernes photoshoots, ikke mindst til deres brudetillæg.


Morten er ikke selv meget på den røde løber. Han mener, man kommer længst ved at være en smule ydmyg.

At få jobs kræver selvtillid og kompetence
Spørger man Morten, hvad han har gjort for at få de mange spændende jobs, han har, svarer han, at det i høj grad handler om at have selvtillid og vise, man ved, hvad man taler om, når man er ude på job. At man viser, man ved, hvordan man griber tingene an, og at man har en kompetence.

”Så kommer det næste job også, og så får man endnu mere selvtillid”, siger han.

Men samtidig siger han også, at han er vildt glad for, at han uddannede sig til frisør, for i Danmark er kombinationen at af kunne style både hår og make-up super vigtig.

”Jeg var 30 år, da jeg var færdiguddannet frisør, og jeg gik i klasse med piger på 17-18 år, men jeg fik utroligt meget ud af det”.

Faktisk fortæller Morten om én gang, der var en konkurrence på skolen. Han havde et job om formiddagen, og da han ankom til skolen havde de rykket konkurrencen halvanden time frem. Så altså; ingen forberedelsestid overhovedet.

”Jeg stod med mit dukkehoved, crepede håret så det fik en afro feeling, og lavede en hurtigt opsætning, og den vandt. Men det var knald eller fald, og jeg vandt klart på selvtilliden”, fortæller Morten og tilføjer, at netop den frisure faktisk har inspireret ham til en af de sådan-gør-du serier, han laver til Hair Magazine.

Læs også: "HAIR A HAT" af Morten Kongsbak

Mit eget sted
Lige nu holder Morten rigtig meget af at arbejde, som han gør, men på et tidspunkt kunne han godt se sig selv i sin egen salon.

”Men ikke på fuld tid, for det skal være en kombination af at have egen salon og så gøre det, jeg gør i dag”, siger han. ”Skal jeg åbne en salon, skal det give mening. Det skal ikke bare være for at have en salon, og derfor skal det ske, når tiden er rigtig”.

Morten holder rigtig meget af at kunne bestemme sig egen hverdag, ”og så skal jeg helst have tingene, som jeg vil have dem”, siger Morten med et smil, og indrømmer gerne, at han er perfektionist.

Grib chancen
Morten Kongsbak er bestemt ikke en frembrusende type. Han er stille og rolig og meget behagelig, og han sætter ikke sig selv op på en piedestal.

Men han mener også, man er sin egen lykkes smed, og at vil man opnå noget, så må man tage chancer.

”Jeg taler ind imellem med tidligere klassekammerater, der siger: ”Jeg gad godt gøre det, du gør”. Ja, men er du flyttet? Nej! – og man kan ikke være make-up artist i Ebeltoft eller Grenaa”.

Og man må yde en indsats. Morten underviser i hår og make-up på Albertslund Ungdomsskole, også her får han mange snakke med de unge piger, der synes, det der er spændende ved faget er, at man møder de kendte, og de vil vide ”hvordan Morten er nået så langt”.

”Men så må jeg jo fortælle dem, at det ikke handler om at komme til at arbejde med de kendte. Det handler om at have lyst til at arbejde med hår og make-up. Det handler om at tage en femårig uddannelse og at arbejde hårdt – ofte fra kl. 10-18 og i weekenderne, så det er bestemt ikke bare et liv på den røde løber. Det er mere et liv back stage”, siger Morten, og fortæller, at han forleden skulle lave et photoshoot på Amager Naturcenter, hvor han tilbragte en dag i fårelort til knæene.

”Det var ikke særlig glamourøst”, siger han smilende.

Og i øvrigt: selv om man tager frisøruddannelsen og betaler for en make-up uddannelse er det ikke sådan, at man kan vælge og vrage imellem jobbene.

”Men man står stærkere, når man har begge dele, og når man fremfor alt har lyst til håndværket”, lyder det fra Morten til de unge.

Læs også: Morten Kongsbak - Modsætninger mødes

Samme tilgang
Morten har samme tilgang til sine kunder uanset om de er kendte eller ej.

”Vi taler om, hvilken kjole, de skal have på; er den stram eller løs, hvad farve har den, og hvilken stil kunne de selv tænke sig. Det samme gør jeg med de brude, jeg styler. Vi taler også om kjolen, om hvem de er, og om hvordan de gerne vil se ud. For de skal jo helst ligne sig selv – i en lidt forbedret udgave – når de går op ad kirkegulvet.

Men Morten mener også klart, det er en fordel, hvis man er menneskekender i frisørfaget.

”Ind imellem skal man agere psykolog, og i hvert fald skal man kunne lide at have med mennesker at gøre”.

Ydmyghed frem for rampelys
Morten er ikke selv meget på den røde løber. Faktisk synes han ikke, det er særlig fedt at være i rampelyset. Han mener, man kommer længst ved at være en smule ydmyg. Så frem for at være kendt, vil han hellere være anerkendt, og få dem, der er på den røde løber, til at shine.

”Og når en brud siger til mig: ”Det er sådan jeg altid har drømt om at se ud”, så bliver det bare ikke bedre.”

I det hele taget handler det meget for Morten om at gøre en forskel.

Derfor har han også holdt kurser for kræftramte kvinder sammen med Andrea Elisabeth Rudolph.

”Det var helt vildt. De kvinder, vi underviste blev utroligt glade for ganske enkle fif til, hvordan de kan se friskere ud. Hvordan de kan bruge mineralpudder til at give et glow, hvordan de kan bruge øjenskygge i stedet for en blyant til at tegne øjenbryn og hvordan eyelineren kan markere de øjenvipper, der er. Det var vildt givende”.

Beder man Morten svare på, hvor han ser sig selv i fremtiden, er svaret faktisk ganske ydmygt:

”Jeg har selvfølgelig mine drømme. Men jeg tror også på, at det, der skal ske, sker!”

Tekst: Pia Finne
Foto: Claus Peuckert

Denne artikel blev publiceret i 4. udgave af Hair Magazine 2015.

Læs også: "HAIR A HAT" af Morten Kongsbak

Læs også: "Concrete Hair" af Morten Kongsbak

Se flere frisørartikler om frisørkurserfrisørshows og hårmode her!

Annonce

Nyeste produkter se flere produktnyheder

Nyhed fra Frisørland! Wesco pedalspande

Nyhed fra Frisørland! Wesco pedalspande

Wescp pedalspand står stabilt og er med en robust pedalmekanisme. Spanden er lavet af stålplader i høj kvalitet og har naturligvis soft-close. Findes i flere udgaver.
Lækre julegaveæsker fra Wella Professionals

Lækre julegaveæsker fra Wella Professionals

Før julens gavmilde måned sætter ind, lancerer Wella Professionals fem lækre julegaveæsker med must-have produkter fra Wella, Sebastian, EIMI og SP.
Julegaveæsker fra Kerasilk

Julegaveæsker fra Kerasilk

Nu kan du tilbyde dine kunder en romantisk julegaveæske fra Kerasilk i de forskellige serier: Repower Volume, Control og Reconstruct. Se dem her.
Andersen Tray Table nu hos Frisørland

Andersen Tray Table nu hos Frisørland

Andersen Tray Tables er flotte nye borde, hvor bakkerne er fremstillet i massivt ask. Findes i tre varianter; petroleum, grå eller ask. Ø 46 cm / H 68 cm.
Cosmobell præsenterer nyheden #ZWAX

Cosmobell præsenterer nyheden #ZWAX

Næsten 50% af alle unge får lus! Derfor lancerer Cosmobell nu den lusehæmmende serie #zwax, der består af en shampoo, spray, hårvoks og en creme til at kæmme.

Annonce

Nyeste shows se flere frisørshows

Goldwell & KMS Global Zoom Event 2017 i Barcelona

Goldwell & KMS Global Zoom Event 2017 i Barcelona

I weekenden var det endnu en gang tid til det storslåede Goldwell & KMS Global Zoom Event, denne gang i kulturbyen Barcelona. Læs og se bilder fra eventet her:
Wella Professional præsenterede Wella Trends AW17

Wella Professional præsenterede Wella Trends AW17

Den stod på inspiration fra 70'erne og lækre frisurer, da Wella Professional inviterede til Wella Trends AW17 med udgangpunkt i den seneste kollektion The New Norm.
TWISTED CURLS - Sebastian Nordic Show

TWISTED CURLS - Sebastian Nordic Show

I forbindelse med Kolding Storcenters Rock Fashion Week afholdte Sebastian Professionel deres årlige Sebastian Nordic show med fokus på smukke krøller.
ICON Hairspa inviterede til Zoom by Zoom show

ICON Hairspa inviterede til Zoom by Zoom show

Der var lagt op til en inspirationsfuld aften, da ICON Hairspa inviterede til show med Zoom by Zoom i forbindelse med deres seneste kollektion ”Movement”.
Årets nyhed! IngrediColor

Årets nyhed! IngrediColor

I slutningen af september slog Hair Team Company dørene op for 200 frisører i forbindelse med årets store nyhed; ingrediColor, der er en helt ny måde at tænke hårfarver på.

Annonce

Frisurekollektioner se flere frisurekollektioner

Annonce

Frisørportrætter se flere frisørportrætter

Marc Valentino

Marc Valentino

I SIT PROFESSIONELLE LIV HAR HAIR MANAGER MARC VALENTINO ALTID BESKÆFTIGET SIG MED HÅR OG HAIR EXTENSION.
Søren Pjedsted

Søren Pjedsted

Søren Pjedsted, CHA CHA CHA, har i tre år været fast medvirkende i TV2’s ”Go’morgen Danmark”. Her kan morgenduelige seere opleve den kendte hairdesigner, når han ordner hår på ugens gæst.

Annonce

Nyeste videoer se flere videoer

KMS Genderless Grooming Teaser

KMS Genderless Grooming Teaser

KMS Nordisk inspireret af Unisex trenden! KMS Nordisk lancerer produktkampagnen 'Genderless Grooming' i september, der fokuserer på kønsneutral hårstyling.
Gå ikke glip af Trevor Sorbie til Salon International 2017

Gå ikke glip af Trevor Sorbie til Salon International 2017

Fantastiske Trevor Sorbie, der har vundet flere priser en nogen anden, kommer til årets Salon International. Her er en teaser på, hvad der venter til messen.
Tondeo præsenterer BLAZOR

Tondeo præsenterer BLAZOR

I den her video præsenteres the BLAZOR, og hvordan den kan anvendes enkelt og sikkert uden det krævet en speciel teknik.
Modern Ikon Collection - Essential Looks SS17 Schwarzkopf Professional

Modern Ikon Collection - Essential Looks SS17 Schwarzkopf Professional

Inspireret af SS17 catwalks, har Schwarzkopf Professional lavet Essential Looks Modern Ikon kollektionen.