LEVERANDØRER

kursuskalender

webshops

Wella Making Waves: En rejse, der ændrede liv

Hverdagen som frisør i Cambodja adskiller sig markant fra, hvordan vi har det her i Norden. Det fik frisørerne Ravin Sandi og Maria Lysebjerg at opleve, samtidig med at de ændrede livet for nogle af landets udsatte unge gennem Wella og UNICEFs uddannelsesprojekt; Making Waves.

Making Waves er et uddannelsesprojekt, der arrangeres af Wella og UNICEF og har til formål at hjælpe udsatte unge ud af fattigdom.
Making Waves er et uddannelsesprojekt, der arrangeres af Wella og UNICEF og har til formål at hjælpe udsatte unge ud af fattigdom.

Svenske Ravin Sandi fra Hair Office i Karlstad og danske Maria Lysebjerg fra Salon Lysebjerg i Næstved har været med på en rejse, der ændrede livet for udsatte unge i Cambodja. Inden de tog afsted, havde begge frisører ingen anelse om, at rejsen også ville ændre deres eget liv.

”At være afsted med Making Waves har været den vildeste rutchebanetur, jeg nogensinde har prøvet”, siger Maria. Det er helt ubeskriveligt givende at få lov at være der for mennesker på den måde og få lov til at uddele den glæde, man har ved sit eget job, og mærke, hvor inspirerede de her mennesker er blevet”.

Hvert år siden 2011 er ti frisører fra forskellige dele af verden taget afsted som mentorer for at deltage i det ideelle projekt, Making Waves, der er et samarbejde mellem Wella Professionals og UNICEF. I år kom mentorerne fra blandt andet Danmark, Sverige, Australien, Storbritannien, Holland og New Zealand. Projektets vision er at tilbyde udsatte unge mennesker en praktisk uddannelse gennem mentorskab og forsyne dem med den kundskab, de behøver, for at skabe sig en lysere fremtid.

Tidligere har projektet besøgt Vietnam, Rumænien og Brasilien, og totalt set er over 44.800 unge mennesker blevet styrket på deres vej ud af fattigdom. I år var det unge i Phnom Penh i Cambodja, der fik mulighed for at tage del i projektet.

Se også: Dansk frisør skal uddanne unge i Cambodja

Under uddannelsessprojektet Making Waves fik eleverne lært om alt fra klipning til farvning og ergonomi og kundehåndtering.Under uddannelsessprojektet Making Waves fik eleverne lært om alt fra klipning til farvning og ergonomi og kundehåndtering.

Virkeligheden i Cambodja
I Phnom Penh mødtes mentorerne af en virkelighed, der var meget anderledes end den hverdag, de kender til. Det var varmt, fugtigt og beskidt. Fattigdommen var udbredt og klasseforskellene var store og tydelige.

”Det var meget anderledes”, fortæller Ravin. ”Frisørerne i Cambodja har ikke samme forudsætninger for at kunne få, hvad vi kalder, et normalt liv. Vi så alt fra saloner ude på gaden, hvor de klippede udendørs eller under et bliktag i slummen til eksklusive saloner i byerne. Vi traf mange søde mennesker, men der var også mange ting, der var hårde, men vigtige at opleve.”

Marie fortæller også om en tydelig kulturforskel og den store interesse, der findes for frisørfaget. ”I Cambodja er det kun mænd, der klipper mænd, og kvinder, der klipper kvinder. Vi mødte en kæmpe interesse fra de mennesker, vi talte med, der arbejdede i salonerne. Især fra kvinderne. Så vores fag er virkelig noget, man gør sig i og ønsker at gøre sig i.

Her lærer Ravin en af eleverne at krølle håret ved hjælp af glattejern.
Her lærer Ravin en af eleverne at krølle håret ved hjælp af glattejern.

Kakerlakker og flagermus
Undervisningen blev afholdt i et undervisningslokale midt i byen. Også her var der store forskelle i forhold til hvad, de kender til. ”Vi kom til lokalet en dag før eleverne for at gøre alting klar. Da vi åbnede kartonerne med værktøj, kravlede der kakerlakker ud, der sprang rundt på gulvet. Der var lummert og varmt. Vi havde ventilatorer, men hen på eftermiddagen blev der så varmt, at de bare blæste den varme luft rundt”.

Der var begrænset adgang til elektricitet, spejle med revner i spejlet og paller med vaklede ben. Men det var ikke det værste. ”Det, jeg husker allerbedst, er, at der var en flagermus hver eneste dag under loftet i lokalet. De sad på væggene og fløj rundt, primært om eftermiddagen. Hver morgen fejede vi flagermuslort op fra pladser og gulv og rensede spejle for deres tis”.

I løbet af tiden i Cambodja fik mentorer yderligere perspektiv på livet.
”En dag tog vi ud i slummen for at se, hvordan folk boede der, og så føltes lokalet pludselig helt luksuriøst. Alt er jo relativt, og med udgangspunkt i Cambodja, var det faktisk gode lokaler, vi var i”.

Se også: Wella-UNICEF Making Waves 2016

Undervisningslokalerne skilte sig markant ud fra hvad, vi i Norden er vant til. ”Hver morgen fjernede vi flagermuslort fra arbejdspladserne, gulvet og spejlene inden eleverne kom”, fortæller Maria.

Engagement og nysgerrighed
Totalt set var der 19 studerende, der fik intensiv træning, og 11 nybegyndere, der fik en introduktion til frisørfaget. Nyt i år var, at mentorer også afholdt en ”training for trainer”-session for syv frisørlærere for at udvide deres kundskaber, så de fortsat kan levere uddannelse i høj kvalitet til eleverne.

”Eleverne var enormt forskellige og kom fra virkelig forskellige baggrunde. Men noget, der var meget generelt for dem, var deres ydmyghed og deres enorme engagement og nysgerrighed. Vi var ikke i tvivl om, at de ønskede at suge alt de overhovedet kunne til sig”.

Et stærkt team
I løbet af projektets gang blev eleverne trænet i grundlæggende teknikker. Alt fra klipning og farvning til ergonomi og kundehåndtering. Ved at dele ud af sine kundskaber inspirerede mentorerne eleverne til selv at tage kontrol over sin fremtid som frisør og give den en stabil grund at stå på.

På trods af at mentorteamet aldrig havde mødtes før rejsen, blev de hurtig et team med stort T.
”Vi havde det allermest fantastiske team, og vi fungerede bare vanvittigt godt sammen, hvilket var virkelig befriende, da vi var meget forskellige. Men vi løftede virkelig i flok og gjorde plads til alle - både mentorer imellem, samt eleverne. Det var så vildt at mærke den kemi vores gruppe havde, og jeg bliver så varm indeni ved tanken om al den tid og al den undervisning, vi har delt sammen. De her mennesker er blevet familie”.

Mentorernes teamwork og glæde smittede af på eleverne.Mentorernes teamwork og glæde smittede af på eleverne.

En lys fremtid
Mentorernes glæde smittede af på eleverne og gjorde, at undervisningen blev både lærerig og sjov. Den eneste udfordring, der mødte dem, var sproget.

”Nogle af eleverne kunne lidt engelsk, men de fleste forstod ikke et ord. Vi havde to tolke, der hjalp til, men med ti mentorer og nogle af 20 elever var det svært for dem at følge med. Derfor blev kropssproget utroligt vigtigt. På den måde kunne vi tale samme sprog”.

Trods sprogudfordringen tvivler mentorerne ikke på, at de har gjort en forskel for elevernes fremtid. ”Jeg bliver følelsesladet bare ved tanken om, hvordan det føltes at mærke de her menneskers taknemmelighed over for os. At mærke hvor meget det betød for dem, at vi investerede i dem, troede på dem og så en lys fremtid for dem”.

På trods af at eleverne ikke kunne engelsk var det intet problem at kommunikere. Kropssproget er universelt, og glæden, som elever og mentorer gav til hinanden, er ubeskrivelig.
På trods af at eleverne ikke kunne engelsk var det intet problem at kommunikere. Kropssproget er universelt, og glæden, som elever og mentorer gav til hinanden, er ubeskrivelig.
Elevernes engagement og taknemmelighed var ikke at tage fejl af. De ville have så meget som muligt ud af dagene sammen med mentorerne.
Elevernes engagement og taknemmelighed var ikke at tage fejl af. De ville have så meget som muligt ud af dagene sammen med mentorerne. 

Stor taknemmelighed
Ravin og Maria er begge utroligt taknemmelige over at have været en del af projektet og rejsen. Ikke bare selve rejsen til Cambodja, men også den personlige rejse, som den indebar. Selvom formålet med projektet var at hjælpe med at ændre livet for de udsatte elever i Cambodja, er det tydeligt, at det også har ændret livet for mentorerne.

”Det er så vigtigt at elske det, man laver. Vi skal være taknemmelige for alt fra lokalet, vi arbejder i, til at vi har tag over hovedet, og at vi arbejder for at leve og ikke for at overleve. Jeg har lavet meget i min karriere indtil videre, men det her, er det, jeg er allermest stolt over. Dét jeg har givet til eleverne og til mig selv. Jeg anbefaler alle mine frisørkollegaer at søge næste år”.

Også Maria råder alle frisører til at tage del i oplevelsen som frivillig for Making Waves.
”Man kan ikke beskrive, hvad det gør ved én som menneske at hjælpe andre udsatte mennesker på den her måde. Man forventer en rejse, hvor man skal ud og gøre en forskel for dem, men man kommer selv hjem med en følelse af, at de her mennesker har været med til at ændre dig. De har vist dig, hvordan du bliver den bedste udgave af dig selv. Hvem har ikke lyst til at opleve det?”

Tekst: Camilla Svensson (Sascha Tejlmann red.)
Fotograf: Wella Professionals og privat

Se flere billeder i galleriet her!

Annonce

Nyeste produkter se flere produktnyheder

Nõberu of Sweden lancerer tørshampoo

Nõberu of Sweden lancerer tørshampoo

Tørshampoo, der skaber volumen og tekstur til din frisure. Bekæmper fedtet hår og hovedbund og frisker håret op mellem hårvaske.
Limited edition julegaveæsker fra Eleven Australia

Limited edition julegaveæsker fra Eleven Australia

Denne jul bliver det endnu lettere for dine kunder at finde årets julegave. Eleven Australia har lavet fire limited edition gaveæsker proppet med lækker hårpleje!
UltraLinks fra LOVES CHANGE Hair Extensions

UltraLinks fra LOVES CHANGE Hair Extensions

Love Changes UltraLinks er en hurtig og nem måde at få mere volume og længde på. Både let at påføre og let at udskifte, uden brug af varme og kemikalier.
Guld Wet Brush juleedition fra HH Simonsen

Guld Wet Brush juleedition fra HH Simonsen

Guld X-MAS limited edition fra med HH Simonsen kan købes hjem netop nu. Den er super flot både som gave og udsmykning i salonen til jul og nytår.
Ny Igora Vario Blond fra Schwarzkopf Professional

Ny Igora Vario Blond fra Schwarzkopf Professional

Ny Igora Vario Blond fra Schwarzkopf Professional – en opgraderet favorit fra Schwarzkopf Professional. Lysningsserien kan nu lysne håret optil 8 toner.

Annonce

Nyeste shows se flere frisørshows

L'Oréal Professionnel inviterede til Toni & Guy show

L'Oréal Professionnel inviterede til Toni & Guy show

Det var et brag af en aften, der blev afholdt på det famøse Tivoli Hotel, da L'Oréal Professionnel sammen med Toni & Guy inviterede til et farverigt show.
Going out with Contouring med Wella Professional

Going out with Contouring med Wella Professional

Med modeller dansede på scenen og julepynt, der havde sneget sig ind i studiet, inviterede Wella Professional endnu en gang til et fantastisk show med fokus på contouring.
Inspirationsaften med Revlon Professional

Inspirationsaften med Revlon Professional

Der var massere af inspiration at hente, da Revlon Professional inviterede til inspirationsaften med Martine Martinsen og Kevin Schou Birk fra American Crews all-star team.
Marcelklubbens London aften i Tivoli

Marcelklubbens London aften i Tivoli

Med dykkerudstyr, aquarium, hajer, flotte fisk, parpelotter, nøgne glimmermodeller og rullestol havde Marcelklubben gjort alt, hvad de kunne for at imponere.
Fokus på skæg i HeadBrands Creative Studio

Fokus på skæg i HeadBrands Creative Studio

HeadBrands åbnede sit Creative Studio op for nysgerrige frisører, der ville lære mere om skægtrimning, barbering og klassiske herrefrisurer.

Annonce

Frisurekollektioner se flere frisurekollektioner

Annonce

Frisørportrætter se flere frisørportrætter

Emil og Rasmus V. Albrectsen - Slikhaar

Emil og Rasmus V. Albrectsen - Slikhaar

Tvillingebrødrene Emil og Rasmus V. Albrectsen har formået at skabe et brand; Slikhaar med salonen Slikhaar Studio, egne produkter ”By Vilain”, webshop og Slikhaar TV.
Per Anderson

Per Anderson

Per Anderson har hele sin 50-årige frisørkarriere delt sin tid imellem kunderne i salonen og skuespillerne på teateret.

Annonce

Nyeste videoer se flere videoer

Hair Magazine byder Finland velkommen

Hair Magazine byder Finland velkommen

Hair Magazine er stolte af at annoncere, at der bliver udvidet til Finland. Det første magasin er for nyligt blevet sendt afsted til de finske frisører.
Hair Magazine deltog ved Salon International 2017

Hair Magazine deltog ved Salon International 2017

Hair Magazine var på plads ved dette års Salon International. Se denne lille video fra messen.
KMS Genderless Grooming Teaser

KMS Genderless Grooming Teaser

KMS Nordisk inspireret af Unisex trenden! KMS Nordisk lancerer produktkampagnen 'Genderless Grooming' i september, der fokuserer på kønsneutral hårstyling.
Gå ikke glip af Trevor Sorbie til Salon International 2017

Gå ikke glip af Trevor Sorbie til Salon International 2017

Fantastiske Trevor Sorbie, der har vundet flere priser en nogen anden, kommer til årets Salon International. Her er en teaser på, hvad der venter til messen.
Tondeo præsenterer BLAZOR

Tondeo præsenterer BLAZOR

I den her video præsenteres the BLAZOR, og hvordan den kan anvendes enkelt og sikkert uden det krævet en speciel teknik.