LEVERANDØRER

kursuskalender

webshops

Gun-Britt: At være frisør er en livsholdning


”Jeg skal stadig hele tiden dygtiggøre mig, og det samme skal mine medarbejdere i salonen”, fastslår Gun-Britt.

”Jeg synes, jeg har et sjovt og spændende liv”. Det siger Gun-Britt, der har været frisør i 50 år, og som ikke kunne drømme om at holde op. Jeg elsker energien og udfordringerne”, siger hun. Gun-Britt har altid haft et kæmpe ”drive”, og hun er svær at holde nede. ”Mine venner siger, jeg er som en champagneprop, der altid flyder oven på”, siger hun med et smil.

Læs desuden det første portræt vi lavede med Gun-Britt Zeller 

”Jeg er nok typen, der konstant søger udfordringer. Men jeg er også typen, der følger de ting, jeg springer ud i, til dørs. Samtidig med at mine ambitioner gør, at tingene skal lykkes – uanset hvor hårdt det er. Og alt andet end lige, så er jeg bedst, når jeg får lidt modstand”. Sådan lyder det fra Gun-Britt Zeller.

Vi sidder i kælderen under Gun-Britt Coiffure på Ny Østergade i København, og selv om det er en regnfuld og småkedelig tirsdag eftermiddag, er salonen fyldt med kunder. Alle stolene i salonen er optaget, og stemningen er super.

Gun-Britt fortæller, at hendes største inspirationskilde er undervisning. Både den, hun giver til andre frisører, og den hun selv modtager, når hun mindst en gang hver anden måned tager til Vidal Sassoon i London. Og selv om hun har været frisør i 50 år, mener hun ikke, hun har lært det, der er at lære.

”Jeg skal stadig hele tiden dygtiggøre mig, og det samme skal mine medarbejdere i salonen”, fastslår hun.

Salonen i Ny Østergade er på 500 kvm, og var tidligere et diskotek. Gun-Britt åbnede den for tre år siden, da hun valgte at samle fire saloner i én.

”Jeg rejser meget, og jeg er meget inspireret af udlandet, og derfor fik jeg ideen til den store, samlede salon for en del år siden. Stille og roligt afviklede jeg mine saloner, inden jeg kunne åbne min nuværende salon på Ny Østergade”, fortæller Gun-Britt, der er glad for den beslutning.

”Vi har fået skabt en super atmosfære, og både kunderne og mine ansatte synes, det er dejligt, at jeg er i salonen, når jeg ikke lige er ude at rejse”.

Faktisk klipper Gun-Britt hver eneste dag, og hun vil ikke undvære det.

Men hun rejser også rigtig meget. I gennemsnit fortæller hun, at hun er væk godt fem dage om måneden, hvor hun underviser Masterclasses, hun underviser for Revlon i udlandet; Barcelona, Paris, Madrid, Stockholm med videre, og så er hun en del af Revlons StyleMaster-team. Og hun elsker at være i udlandet.

”Det er et godt pust til hverdagen, og det er skønt at mærke en begejstring over det, man laver i forhold til herhjemme”, lyder det fra Gun-Britt, der levende fortæller om hendes egen begejstring for at lære nyt og for at lære nyt fra sig.


Jeg vil lære

Gun-Britt kom i lære som frisør i Aalborg allerede som 13-årig, og siden har hun været drevet af at lære mere.

Hun blev ansat som frisør hos Helmersen på Strøget, hvor hun i øvrigt også underviste de andre frisører, og når hun havde fri, solgte hun bøfsandwich og isvafler for at tjene penge til mere undervisning.

”Jeg har altid villet dygtiggøre mig”, fortæller hun. Så da Gun-Britt valgte at blive selvstændig i 1976 begyndte hun samtidig at undervise andre frisører.

”Det var måden, jeg kunne tjene penge på til mere undervisning hos Vidal Sassoon i London”, siger hun smilende, og fortæller, at hun tabte sit hjerte til Vidal Sassoon, da han i 1969 lavede show i Bella Center.

”Han var så passioneret, at han ene mand ændrede hele verdens opfattelse af hår med bl.a. Mia Farrow og Mary Quant, og han blev ved, selv om ingen i begyndelsen troede på ham, og selv om det skulle tage ham 12 år at brænde igennem”, fortæller Gun-Britt, der flere gange i sin karriere har mødt Vidal Sassoon, og hun var med til hans begravelse, da han døde i 2012.

”Da jeg kom i lære som 13-årig, kunne jeg aldrig rigtig lide det, jeg så, og jeg synes rent ud sagt, det var kedeligt. Men da jeg så Visal Sassoon, gik det op for mig, hvorfor jeg skulle blive ved med at være frisør”.

Netop den passion, vil Gun-Britt også rigtig gerne give videre til sine medarbejdere.

”Ganske ofte holder vi morgenundervisning i salonen, hvor jeg fortæller om de nye ting, jeg ser, og om ting, jeg selv har eksperimenteret mig frem til, så de unge frisører kan lære af det”.

For Gun-Britt holder stadig af at eksperimentere.

”Jeg har fulgt undervisning i så mange år – fra slutningen af 60’erne – at jeg næsten ved, hvad det næste bliver i forhold til trends, og samtidig følger jeg det internationale modeunivers, så jeg har en klar fornemmelse af, hvad der sker fremover”, forklarer hun.

Og heldigvis er der mange danske frisører, der også er interesserede i at holde sig up-to-date.

”I min Masterclass, der kører tre gange om foråret og tre gange om efteråret, er danske frisører på skolebænken en hel søndag, hvor jeg fortæller om tendenserne, viser klipninger og hvor de selv får lov til at arbejde på modeller. Og der er aldrig mere end 6-7 frisører på hvert hold”, fortæller Gun-Britt.

Et kæmpe ”drive”

Gun-Britt har altid haft et kæmpe ”drive”, og hun er svær at holde nede.

”Mine venner siger, jeg er som en champagneprop, der altid flyder oven på”, siger hun med et smil.

”Det driver mig at blive udfordret, og gør jeg det, arbejder jeg gerne i døgndrift. Men som professionel frisør er man altid lidt på arbejde. Der er altid inspiration at hente, og der er altid nogen, der spørger én til råds, som man må hjælpe. Så det er bestemt ikke et 37 timers job. Og det er ansvaret i øvrigt også for stort til! Som frisør arbejder man med noget af det mest kostbare på mennesket. Håret kan ikke tages af, hvis man ikke kan lide frisuren eller farven, og derfor er det vigtigt, at man som frisør går ind for jobbet med hele

hjertet, og er dygtig nok til at levere den højeste kvalitet”.

Så da der var nogen, der troede, Gun-Britt for nogle år siden var ved at trappe ned, åbnede hun salonen i Ny Østergade, hvor hun er det daglige omdrejningspunkt.

”Det kan jeg rigtig godt lide. Jeg synes, jeg har et sjovt og spændende liv, og jeg kan lide at se de unge blive dygtigere og dygtigere”, siger hun, og hun slipper ikke faget.

”Jeg bliver aldrig træt af det. At være frisør fylder mig hele tiden op med ny energi og inspiration. Jeg synes stadig, det er fascinerende, at man kan lave mennesker om med håret. Gøre mennesker smukkere, skabe balance og forme et udseende. Men man skal brænde for det. Gør man ikke det, er det forkert at være i faget”, mener Gun-Britt.

”Det er kunden, det handler om og det er super vigtigt at skabe en dynamik og en god
atmosfære i salonen, for dynamik smitter”,
mener Gun-Britt.

26 medarbejdere

Alle de 26 medarbejdere, Gun-Britt har – i salonen og på kontoret - brænder for faget.

”Enten bliver mine ansatte hos mig rigtig længe eller meget kort tid. Og dem, der bliver, er dem, der brænder for at blive dygtigere. Det gælder assistenter, og det gælder elever”.

Faktisk har Gun-Britt 9 elever, og hun ville gerne have flere.

”Men der er desværre et loft, hvilket jeg i øvrigt synes er noget, man skal kigge på. Lad det være omsætningen, der afgør, hvor mange elever, man kan have fremfor størrelsen af salonen. Vi kunne sagtens bruge et par elever mere”.

Og også her er hun passioneret, for hun mener, ungdommen er fremtiden, og derfor skal man sørge for at uddanne dem godt.

”I en virksomhed som min er vi alle afhængige af hinanden – også af eleverne, og de bliver uddannet og trænet hele tiden. Ikke til at feje gulv, men til at klippe og farve”.

Faktisk har Gun-Britt rigtig mange ansøgninger fra unge, der gerne vil være elever i salonen, liggende, så der er nok at tage af. Alligevel gør hun meget for at vælge rigtigt.

”Det skal helst være unge mennesker, vi kan beholde i salonen efterfølgende”, siger hun, og hun har en plan, eleverne følger.

I salonen arbejder man med forskellige prisniveauer, så alle kunder kan være med. Fra Gun-Britt selv, der tager 2500 kr. til junior stylister, der koster 495 kr.

”Alle er velkomne, og vi er slet ikke interesserede i kun at have de kunder, der kan betale de dyre priser. Det er alsidigheden, der gør det sjovt”.


Jeg er lidt af en ”kontrolfreak”

”Jeg er meget ”kontrolfreak””, siger Gun-Britt om sig selv, og derfor har hun også skabt en række systemer for at kunne køre en virksomhed af den størrelse, den har.

For 10 år siden startede hun GB by Gun-Britt, og også det, kalder hun for en stor rejse.

”Faktisk begyndte det med, at jeg ofte blev spurgt, om jeg ville lægge navn til produkter, men jeg synes, der skal noget til at sige ja, og det skal i hvert fald være produkter, jeg gerne selv vil arbejde med. Det blev startskuddet til min egen produktserie”.

I dag tæller serien alle pleje- og stylingprodukter samt hårnåle, håndklæder, føntørrerer med videre, ligesom der er kommet en webshop til med egne og andre produkter. Herudover har Gun-Britt netop lanceret en serie cremer til ansigt og krop, Allison, i samarbejde med Matas.

”Den har jeg testet på mig selv i to år, inden vi lancerede den, for skal jeg lægge navn til, skal det fungere”, siger hun.

På spørgsmålet om, hvordan hun kan blive ved med at have energi til alle de mange projekter, svarer hun:

”Med jævne mellemrum trænger jeg til, at der skal ske noget nyt, og så går jeg i gang, selv om jeg naturligvis ikke sætter ting i gang bare fordi der skal ske noget”.

En livsholdning

”At være frisør er en livsholdning. Jeg sammenligner det, at være en dygtig frisør med at være arkitekt eller skulptør. Da jeg var ung, var frisørfaget et skodfag, i dag er det tæt op ad designer og stylist, og mulighederne er talrige. Det handler om kvalitet og om at have fokus på klipningen, og så kan man være kreativ”.

Og så mener Gun-Britt, at man i den daglige kontakt med kunderne skal være til stede, nærværende og flittig.

”Det er kunden, det handler om”, mener hun.

For Gun-Britt er det super vigtigt at skabe en dynamik og en god atmosfære i salonen, for dynamik smitter.

”Man går heller ikke ind for at spise på en restaurant, hvor der er dødt, og hvor der ingen mennesker sidder”, siger hun.

Men Gun-Britt er også meget bevidst om, at det handler om at forstå ”gamet”, hvis man skal lave en forretning ud af det.

”Det er så synd for de frisører, der åbner en salon og som ikke ved, hvordan de skal drive en forretning, betale løn, moms med videre. Det kan gøre, de er nødt til at lukke igen”.

”Jeg havde en livsven og mentor, der engang sagde til mig:” Du har et meget større forretningstalent, end du er klar over”. Og jeg ved i dag, at han havde ret. Jeg ved præcist, hvad der sker, og jeg er hys med at få balancer hver eneste måned. Det er min natlæsning”, siger hun smilende.

Som alle andre, har Gun-Britt også gjort sine fejltagelser igennem tiden.

”Men laver man ikke fejl, så bliver man ikke bedre. Faktisk tror jeg, det, jeg har lært allermest af igennem tiden, har været de fejl, jeg har begået. Det handler bare om at komme op på hesten igen”.

 

Tekst: Pia Finne
Foto: Claus Peuckert

Denne artikel blev udgivet i Hair Magazine 5. udgave 2013.
   

Se flere frisørartikler om frisørkurserfrisørshows og hårmode her!

 

 

 

 

 

 

 

 

Annonce

Nyeste produkter se flere produktnyheder

Nõberu of Sweden lancerer tørshampoo

Nõberu of Sweden lancerer tørshampoo

Tørshampoo, der skaber volumen og tekstur til din frisure. Bekæmper fedtet hår og hovedbund og frisker håret op mellem hårvaske.
Limited edition julegaveæsker fra Eleven Australia

Limited edition julegaveæsker fra Eleven Australia

Denne jul bliver det endnu lettere for dine kunder at finde årets julegave. Eleven Australia har lavet fire limited edition gaveæsker proppet med lækker hårpleje!
UltraLinks fra LOVES CHANGE Hair Extensions

UltraLinks fra LOVES CHANGE Hair Extensions

Love Changes UltraLinks er en hurtig og nem måde at få mere volume og længde på. Både let at påføre og let at udskifte, uden brug af varme og kemikalier.
Guld Wet Brush juleedition fra HH Simonsen

Guld Wet Brush juleedition fra HH Simonsen

Guld X-MAS limited edition fra med HH Simonsen kan købes hjem netop nu. Den er super flot både som gave og udsmykning i salonen til jul og nytår.
Ny Igora Vario Blond fra Schwarzkopf Professional

Ny Igora Vario Blond fra Schwarzkopf Professional

Ny Igora Vario Blond fra Schwarzkopf Professional – en opgraderet favorit fra Schwarzkopf Professional. Lysningsserien kan nu lysne håret optil 8 toner.

Annonce

Nyeste shows se flere frisørshows

L'Oréal Professionnel inviterede til Toni & Guy show

L'Oréal Professionnel inviterede til Toni & Guy show

Det var et brag af en aften, der blev afholdt på det famøse Tivoli Hotel, da L'Oréal Professionnel sammen med Toni & Guy inviterede til et farverigt show.
Going out with Contouring med Wella Professional

Going out with Contouring med Wella Professional

Med modeller dansede på scenen og julepynt, der havde sneget sig ind i studiet, inviterede Wella Professional endnu en gang til et fantastisk show med fokus på contouring.
Inspirationsaften med Revlon Professional

Inspirationsaften med Revlon Professional

Der var massere af inspiration at hente, da Revlon Professional inviterede til inspirationsaften med Martine Martinsen og Kevin Schou Birk fra American Crews all-star team.
Marcelklubbens London aften i Tivoli

Marcelklubbens London aften i Tivoli

Med dykkerudstyr, aquarium, hajer, flotte fisk, parpelotter, nøgne glimmermodeller og rullestol havde Marcelklubben gjort alt, hvad de kunne for at imponere.
Fokus på skæg i HeadBrands Creative Studio

Fokus på skæg i HeadBrands Creative Studio

HeadBrands åbnede sit Creative Studio op for nysgerrige frisører, der ville lære mere om skægtrimning, barbering og klassiske herrefrisurer.

Annonce

Frisurekollektioner se flere frisurekollektioner

Annonce

Frisørportrætter se flere frisørportrætter

Anna Korsgaard Johnsen

Anna Korsgaard Johnsen

Anna K skiftede sit drømmejob hos Gun-Britt i København ud med et liv som selvstændig frisør i sin egen salon, Anna K, i Slagelse. Det er hun glad for.
Daniel Tobiasen

Daniel Tobiasen

Daniel udfordrer hele tiden sig selv, skubber til sine egne grænser, og han drives af en lyst til hele tiden at nå skridtet videre og blive endnu bedre. Læs portrættet af Daniel her.

Annonce

Nyeste videoer se flere videoer

Hair Magazine byder Finland velkommen

Hair Magazine byder Finland velkommen

Hair Magazine er stolte af at annoncere, at der bliver udvidet til Finland. Det første magasin er for nyligt blevet sendt afsted til de finske frisører.
Hair Magazine deltog ved Salon International 2017

Hair Magazine deltog ved Salon International 2017

Hair Magazine var på plads ved dette års Salon International. Se denne lille video fra messen.
KMS Genderless Grooming Teaser

KMS Genderless Grooming Teaser

KMS Nordisk inspireret af Unisex trenden! KMS Nordisk lancerer produktkampagnen 'Genderless Grooming' i september, der fokuserer på kønsneutral hårstyling.
Gå ikke glip af Trevor Sorbie til Salon International 2017

Gå ikke glip af Trevor Sorbie til Salon International 2017

Fantastiske Trevor Sorbie, der har vundet flere priser en nogen anden, kommer til årets Salon International. Her er en teaser på, hvad der venter til messen.
Tondeo præsenterer BLAZOR

Tondeo præsenterer BLAZOR

I den her video præsenteres the BLAZOR, og hvordan den kan anvendes enkelt og sikkert uden det krævet en speciel teknik.