LEVERANDØRER

kursuskalender

webshops

De glade 80’ere

Skulderpuder, ballonjeans, benvarmere og neonfarvede pumps. Stærke farver og farverige personligheder prægede 80’erne. Håret kunne bare ikke blive stort nok! Alt der kunne give mere volumen i både højde og bredde var in. Nogle af årtiets vigtigste nøgleord var permanent, toupering og selvfølgelig hårspray. I tonsvis.

Selvom hele håret krævede volumen, var det først og fremmest the ”I’m-Closer-to-God-Than-You” bangs, altså det eksploderende pandehår, som især stod for skud, når touperingskammen og sprayflasken blev hevet frem. Generelt var pandehåret et vigtigt element for begge køn, fra kassedamer til filmstjerner, sportsprofiler og heavyrockere.

Dette var samtidig årtiet, hvor kvinderne for alvor begyndte at gøre sig bemærket på arbejdspladsen. Det store hår og den stærke makeup var et magtsymbol. Lyserøde, lilla, blå og turkis nuancer fandt vej til kvindernes øjenlåg, gerne i kombination med den åh så trendy blå mascara. For kvindernes vedkommende blev looket fuldendt af buskede øjenbryn á la Brooke Shields, præcis som i dag, mens mændene enten var glatbarberede eller lod sig inspirere af Tom Sellecks ikoniske overskæg.

Mange har efterfølgende grinet (og krummet tæer over) 80’ernes frisurer. Ikke desto mindre har de været at finde på både røde løbere og catwalks de seneste sæsoner. Hockeyhåret, touperede lokker og volumen er tilbage.

80'er must have: Tuperingskam og sprayflaske
Tuperingskammen og sprayflasken var et must i 80’erne.

Den flade korthårsfrisure

I 1981 udgav modellen og kunstneren Grace Jones albummet “Nightclubbing”, hvis pladecover er et af de mest ikoniske fra hele årtiet. Her portrætteres Jones som en mand i Armani-jakke med en cigaret i munden og en flad korthårsfrisure. Frisuren var populær til mænd i 50’erne, men måtte siden vige pladsen for 60’erne og 70’ernes længere frisurer. Grace Jones gjorde den grafiske frisure gangbar blandt kvinder, og som altid i 80’erne kunne håret ikke blive højt nok.

Den flade korthårsfrisure er siden mest blev associeret med militæret, men ses nu igen på kvindelige modeller på catwalks verden over. Frisuren laves nemmest med en trimmer. Siderne og nakken klippes så kort som muligt og forenes med den flade top i en blød kurve. Selvom den flade korthårsfrisure kendetegnes ved sin kantede form, kan den varieres i det uendelige ved hjælp af forskellige vinkler, længder, teksturer og kontraster. 

Grace Jones i sin ikoniske flade korthårsfrisure
Grace Jones i sin ikoniske flade korthårsfrisure 
på omslaget af sit mest opsigtsvækkende album Nightclubbing.

Hockeyhåret

Ape Drape. Beaver Paddle. Business in front, party in the back. Kært barn har mange navne, og 80’ernes mest elskede og hadede frisure, hockeyhåret eller svenskerhåret, har da også mange af slagsen. Frisuren kendetegnes ved kortklippede sider og front i kombination med længere hår bagtil. Frisuren kan både bæres af kvinder og mænd, selvom det nu mest var sidstnævnte, der tog frisuren til sig.

Hockeyfrisuren er en kombination af to frisurer fra to verdener. Den korte professionelle og den lange rebelske. Den passer dermed både på jobbet og i rockklubben. Eller ingen steder overhovedet. Siden hockyhårets storhedstid i 80’erne, har man i populærkulturen frem for alt brugt frisuren til at symbolisere lav social status, manglende stilsans og outsidere.

Moderne, hippe versioner af frisuren begyndte dog at dukke op i starten af 2000-tallet og ses oftere og oftere i modeverdenen i dag. Den tekniske kunnen har dog fået et hak opad siden den originale hockeyfrisure så dagens lys i 80’erne, og vor tids hockeyhår adskiller sig markant fra de ofte hjemmeklippede 80’er udgaver, både når det gælder håndværk og styling. Om frisuren når ud til de brede masser i samme udstrækning som i 80’erne må fremtiden vise.

Hockeyhåret, som nu in igen i en nyere variation
Hockeyhåret er på vej tilbage, selvom den har et andet udtryk i dag.


Voluminøse lokker

Ingen frisure symboliserer vel 80’erne bedre end de store permanentfrisurer? Jo større, højere og fuld af krøller, jo bedre. Salonerne har aldrig duftet så meget af permanentvæske som under dette krølleprægede årti. Anledningen til den store krølletrend var dels, at et par kendisser havde vist sig med stort, krøllet hår, og dels at kemien var blevet mere skånsom for håret.

Permanentteknikken kunne til forskel fra krøllejern forvandle selv de mest stædige, glatte hårstrå til brusende krøller, og dermed var en ny trendfrisure født. Permanent var ikke kun populært ude i frisørsalonerne men blev også hyppigt anvendt hjemme på badeværelserne med varierende succes.

I 80’erne skulle de små krøller gerne touperes for at skabe maksimal effekt. Siden krøllemanien døde ud, har man flere gange diskuteret, om permanenttrenden måske er på vej tilbage, og vist er den det. I dag har den bare et andet udtryk. Større spoler og endnu mere skånsomme kemikalier giver mulighed for at skabe eftertragtede bløde strandkrøller og ekstra volumen, men mange frisører undviger ordet permanent. Herudover finder de store krølfrisurer oftere og oftere vej til catwalks og frisørkonkurrencer rundt om i verden, så måske er pemanentfeberen snart over os igen?

Sarah Jessica Parker med sit store, krøllede hår
Sarah Jessica Parker i stort, krøllet hår 1985.

Glamrock, halleluja!

Musik har altid haft en stor indflydelse på moden. I 80’erne blomstrede kommercialiseringen af musikken, og mange subkulturer voksede frem. Heavyrocken blev populær, og bands som KISS, Aerosmith og Europe påvirkede herremoden, og ikke mindst frisurerne.

I 70’erne lod mændene håret vokse, og i 80’erne skulle det pumpes op med volumen til maksimum. Midt i 80’erne havde alle rockstjerner og deres fans langt hår, og der blev brugt mange penge på hårsprays hver eneste måned. Det var en helt essentiel investering, hvis hårets volumen skulle matche musikkens styrke. Puddelhundfrisuren var født.

Glamrockerne var en undergruppe af heavyrockerne, og her stylede både musikerne og tilhængerne sig feminint med makeup og diverse accessories. Dog uden at de gav køb på mandigheden af den grund. Lige som hos heavyrockerne var håret stort og langt og selvfølgelig fyldt med hårspray og hårgelé. Desuden måtte det gerne være farvet, bleget eller sort med lyse striber.

Rockgruppen Europe rockede puddelhundfrisuren
Medlemmerne i rockgruppen Europe rockede puddelhundfrisuren.

Tekst: Camilla Svensson

Annonce

Nyeste produkter se flere produktnyheder

Fudge Vinyl Pomade - Nu hos HeadBrands

Fudge Vinyl Pomade - Nu hos HeadBrands

Vinyl Pomaden fra Headbrands beskytter håret mod luftfugtighed, samt er fugtgivende og giver høj glans uden at tynge ned. En pomade der er let at vaske ud.
Nyheder fra Oil Can Grooming nu hos Frisørshopping.dk

Nyheder fra Oil Can Grooming nu hos Frisørshopping.dk

Oil Can Grooming har nu lanceret 2 nye produkter, begge med navnet Angels’ Share; Beard Oil og Shave Oil. Velduftende produkter, maskuline i både udseende og duft.
Forårets Wet Brushes fra HH Simonsen

Forårets Wet Brushes fra HH Simonsen

Den anerkendte Wet Brush kommer nu i tre nye limited editions, som matcher forårets farver og stemning. Se dem her og læse mere om børstens konstruktion.
Ny Curl Creme fra HH Simonsen

Ny Curl Creme fra HH Simonsen

Få definerede krøller og ekstra hold med curl creme, som giver fylde uden at tynge krøllerne. Produktet beskytter og genopretter samtidig hårets struktur.
Frisørshopping præsenterer Heavy Hold Pomade fra Dapper Dan

Frisørshopping præsenterer Heavy Hold Pomade fra Dapper Dan

Dapper Dan har lanceret en oliebaseret alsidig pomade med supergodt hold, som er nem at vaske ud af håret og desuden er på positivlisten. Fås hos frisørshopping.dk.

Annonce

Nyeste shows se flere frisørshows

Personlig stil i fokus på TOP HAIR - DIE MESSE i Düsseldorf

Personlig stil i fokus på TOP HAIR - DIE MESSE i Düsseldorf

På den internationale branchemesse TOP HAIR – DIE MESSE i Düsseldorf fandtes der det meste til den, der elsker hår i alle dets former. Læs om det her og se billederne!
Wella Nordic Creative Team præsenterede sæsonens trends

Wella Nordic Creative Team præsenterede sæsonens trends

Der var fuldt hus, da en masse frisører blev inviteret indenfor af Wella Professionals til en aften, der skulle inspirere og gennemgå denne sæsons trends.
Intercoiffures nordiske kongres levererede i topklasse

Intercoiffures nordiske kongres levererede i topklasse

I år var Sverige værtsland, og bestyrelsen arrangerede en weekend, der virkelig indeholdt alt og lidt til. Læs mere og se billederne her.
Eugene Souleiman backstage under NYFW18

Eugene Souleiman backstage under NYFW18

ghd-ambassadøren og Wella Professionals Global Creative Director Eugene Souleiman stylede modellerne under New York Fashion Week. Lad dig inspirere!
Paul Mitchell som officiel hårsponsor for CFWs New Talent Scene

Paul Mitchell som officiel hårsponsor for CFWs New Talent Scene

Copenhagen Fashion Week var teamet op med Paul Mitchell, der stod for at lave naturligt og moderigtigt hår til tre shows på New Talent Scenen.

Annonce

Frisurekollektioner se flere frisurekollektioner

Annonce

Frisørportrætter se flere frisørportrætter

John Stender

John Stender

John Stender holdt op med at klippe for mange år siden. Men han er købmand til fingerspidserne, og han ser gerne sine 20 saloner udvidet til 30-35 stykker over årene.
Helle Bøgvad

Helle Bøgvad

Hair Magazine har talt med frisør Helle Bøgvad om hendes salon og undervisning, og nærværet, som Helle havde brug for at genfinde.

Annonce

Nyeste videoer se flere videoer

De første hårtørrere i salonerne

De første hårtørrere i salonerne

Der er sket en del med udstyret i salonerne siden de første tørrehjelme i 1920'erne blev en fast bestanddel af salonens interiør. I denne video kan du se, hvordan de så ud dengang.
Stylist: Disse herrefrisurer elsker kvinder

Stylist: Disse herrefrisurer elsker kvinder

Stylist Ashley Weston giver sit bud på 5 forskellige herrefrisurer, som kvinder bare elsker. Klik her og få inspiration til herrefrisurer i salonen.
L'Oréal Professionnel Event i Paris 2018

L'Oréal Professionnel Event i Paris 2018

Følg med her, da L'Oréal Professionnel i slutningen af januar indbød til presseevent i Paris i forbindelse med forårets lanceringer af to naturlige og bæredygtige nyheder.
Video: Wella Making Waves uddanner unge i Kambodja indenfor frisørfaget

Video: Wella Making Waves uddanner unge i Kambodja indenfor frisørfaget

Making Waves er til for at hjælpe unge fra de mest fattige og udsatte samfundsgrupper i Kambodja til en lysere fremtid indenfor frisørfaget.
Björn Axén - How to get the look - Ekstrem volume

Björn Axén - How to get the look - Ekstrem volume

Her får du styr på, hvordan du ordner den mere ekstreme volume. Lær hvordan du skaber volume, som holder længe, til dine kunder som vil gøre et stort indtryk.