LEVERANDØRER

kursuskalender

webshops

DOFK: Jo flere vi står sammen...

Connie Mikkelsen DOFK
Connie Mikkelsen, formand for dofk.

”Vi tager de principielle kampe for frisørbranchen, og jo flere vi står sammen, jo stærkere står vi”, siger formanden for dofk, Connie Mikkelsen.

"Frisører er mennesker, der elsker deres håndværk, men de elsker ikke det administrative, der ligger i at drive en salon lige så højt. Det prøver vi at hjælpe dem med". Det siger Connie Mikkelsen, der er formand for dofk (Danmarks organisation for selvstændige frisører og kosmetikere). Hun fortæller, at man løbende underviser sine godt 3000 medlemmer i alt fra ledelse og konflikthåndtering til arbejdsmiljø, økonomi og markedsføring.

Råd og vejledning til frisørerne
"Herudover er nogle af vore vigtigste opgaver at servicere frisørerne, når de har problemer. Det kan være personaleproblemer eller andet. Vore jurister stiller altid op med råd og vejledning, ligesom vi kører sager for frisørerne, hvis det skulle være nødvendigt", fortæller Connie
Mikkelsen, og hun tilføjer, at hun tit er ude for, at rigtig mange ikke mener, de har behov for dofk, før de står med problemerne.

"Typisk tager vi os af personaleproblemer, frisørerne måtte have, og så kan vi trække på Håndværksrådets jurister, hvis sagerne har en mere erhvervspolitisk karakter, eller det eksempelvis gælder huslejekontrakter eller andet." Men ofte tager dofk også principielle retslige kampe på branchens vegne, og Connie Mikkelsens holdninger er klart, at jo flere man står sammen, jo stærkere står man!

"Og ærligt talt ved jeg ikke, hvor branchen ville være, hvis der ikke var nogen, der tog disse kampe op", siger hun.

Ikke-medlemmer kører på frihjul
Godt 55-60 pct. af frisørmestrene i Danmark er medlemmer af dofk, og Connie Mikkelsen er ikke bleg for at sige, at hun mener, dem, der ikke er medlemmer, kører på frihjul. De nyder godt af de tiltag, der tages for branchen, og har de problemer, ringer de gerne til foreningen, og beder
om hjælp, siger hun. For skal der hyres en advokat, er dofk-medlemskontingentet tjent hjem mange gange...

"Rigtig frisør"-kampagne
For at komme tendensen om, at ikke-medlemmer kører på frihjul til livs, kører man netop nu med en "Rigtig frisør"-kampagne, hvor de frisører, der er medlemmer af dofk og dermed er organiserede, kan skilte med det på salonens dør; som et slags kvalitetsstempel.

Ligesom man kører reklamekampagner, så forbrugerne bliver opmærksomme på, at der både er organiserede og uorganiserede frisører i branchen.

"Det ser ud til at have en effekt", lyder det. Med samme formål samarbejder dofk lige nu med Skat i forsøget på at få frisørbranchen kulegravet og renset ud.

Det kræver en holdningsændring
"Det er demotiverende, hvis man driver en fornuftig forretning, at der så er en frisør på den anden side af gaden, der arbejder sort, og dermed kan tilbyde kunderne betydeligt lavere priser. Men der skal en holdnings ændring til hos forbrugerne, og den skal vi som organisation
være med til at skabe. Det kan den enkeltstående frisør ikke".

I resten af 2015 har dofk således et samarbejde med Skat, hvor frisører frit kan henvende sig og få hjælp til at få styr på skatten. "Skat har så at sige taget den bløde hat på, og i stedet for at møde frisørerne med pisken, møder de dem med en hjælpende hånd i et forsøg på at få
ryddet op".

Connie Mikkelsen DOFK
"Frisører er mennesker, der elsker deres håndværk, men de elsker ikke det administrative, der ligger i at drive en salon lige så højt. Det prøver vi at hjælpe dem med."

Vi skal være verdens bedste
Et andet område, dofk går ind i, er uddannelsen af de danske frisører, ikke mindst fordi man mener, vi skal blive ved med at have en af verdens bedste uddannelser.

"Vi har siddet i udvalg, hvor vi har været med til at præge erhvervsuddannelsesreformen i den retning, vi gerne ville have den, ligesom vi også samarbejder direkte med skolerne", fortæller Connie Mikkelsen. Hun sidder også i den europæiske brancheforening, Coiffure EU, hvor man arbejder på at skabe bedre arbejdsmæssige forhold samt på at tage frisørbranchen til det næste niveau, når det gælder håndværk og udvikling på europæisk plan.

Sidst men ikke mindst, arbejder dofk også med at få sendt danske konkurrencefrisører afsted til udenlandske konkurrencer. "Det er jo vores visitkort udadtil", lyder det fra Connie Mikkelsen.

Politiske kampe
Blandt de politiske kampe, dofk senest har været involveret i, er Arbejdsmiljøtilsynets hetz mod frisører. "På et tidspunkt blev det lagt ud som om frisørmestrene ligefrem udøvede vold mod deres ansatte, hvis de ikke krævede at medarbejderne brugte handsker. Den sag gik vi ind
i, og det har nu fundet et fornuftigt leje".

I det hele taget, er frisørbranchen meget udsat på arbejdsmiljøet, og de fleste påstande er der intet hold i, mener Connie Mikkelsen. "Det handler ofte om teoretiske tilgange til en problemstilling fra ikke-frisører. Her mener vi, det er vigtigt, at få sagerne belyst fra frisørernes side".

Branchens udfordringer
Spørger man til flere principielle sager, som dofk lige nu arbejder med, fortæller Connie Mikkelsen, at man ser stolelejere som et af branchens store udfordringer lige nu, og i øvrigt et fænomen, der er eksploderet i krisen.

"Det er en modetrend, der er tiltagende, og som organisation er vi imod rå stoleleje, hvor en frisør eksempelvis lejer et lokale og udlejer 30 stole, for vi kan se i andre lande, at det fører til prisdumping.

En anden måde, der heller ikke holder, er, hvis en frisør har to assistenter og ikke så meget at lave og så indfører stoleleje. Det vælter kunderne jo ikke ind i salonen af, og igen bliver resultatet, at man skruer på prisen, og det er dårligt for faget".

Connie Mikkelsen mener stoleleje er dårligt for faget på mange måder. Bl.a. betyder det, at der ikke kommer så mange unge i lære i frisørbranchen. "Og det er yderligere et problem", siger hun, og fastslår, at dofk gerne vil lave et regelsæt for den del af branchen.

dofk Connie Mikkelsen DOFK
Som del af "Rigtig frisør"-kampagnen kan frisører, der er medlemmer af dofk, skilte med at de er organiserede.

Vi er som en forsikring
Connie Mikkelsen beskriver et medlemskab af dofk som en forsikring: den er der, når man har behov for den, og hun sammenligner det med et fitnessmedlemsskab; man er nødt til at bruge redskaber for at opnå et resultat.

"Vi bruger rigtig mange timer på at vejlede vore medlemmer i alt. Fra de overvejer om de skal få deres første ansatte, til når der skal skrives ansættelseskontrakter med videre".

Connie Mikkelsen fortæller, at de yngre frisører typisk er dem, der er mest fokuserede på selve driften, de får det så at sige ind med modermælken på skolerne i dag, hvor de mere modne frisører ikke er specielt fokuserede på drift.

"Vi har haft frisører på over 60 år på kursus i butiksdrift, og når de går derfra er det med ordene: Hvorfor har jeg aldrig gjort det før?"

Mesterbrevskurser og rabattilbud på samarbejdsaftaler om alt fra sundhedsforsikringer til dankortterminaler, tager dofk sig i øvrigt også af, ligesom man har sommerhuse til udlejning, et fagblad for medlemmerne og netværksmøder, hvor ikke mindst de frisører, der til dagligt
står alene i salonen, kan tale med ligesindede.

Fra psykolog til rengøringsdame
At være frisør er et hårdt job. Man er psykolog, HR ansvarlig, rengøringsdame og økonomidirektør. "Derfor er det vigtigt, at man ved, hvor man er stærk, og hvor man er knap så stærk, så man kan styrke de kompetencer".

Connie Mikkelsen har været formand for dofk i 5 år og før det var hun formand for dofk i Jylland, og hun er super glad for sit job. Hun kalder branchen for fantastisk dejlig, livsbekræftende, farverig og følelsesmæssig.

"Men rigtig mange situationer kunne blive lidt bedre, hvis frisørerne var lidt bedre til at være arbejdsgivere. De bruger hjertet, når der skal træffes beslutninger. Det kan ind imellem give problemer. Vi kan hjælpe dem med at få hele pakken med".

Læs også: DOFK - Danmarks Frisørmesterforening

Du kan læse mere om DOFK, deres aktiviteter, arbejdsområder samt betingelser for og fordele ved at blive medlem af Danmarks Frisørmesterforening på www.dofk.dk.

Tekst: Pia Finne
Foto: Claus Peuckert

Denne artikel blev publiceret i Hair Magazine 4. udgave 2015.

Se flere frisørartikler om frisørkurserfrisørshows og hårmode her!

Nyeste produkter se flere produktnyheder

Perlespænder fra Everneed

Perlespænder fra Everneed

Perlespænder og gerne masser af dem er i allerhøjeste trend netop nu. Everneed har nu tilføjet syv smukke perleaccessories til sit sortiment. Perfekt som mersalg.
Celeb Luxury Colorditioner i 10 nuancer hos HeadBrands

Celeb Luxury Colorditioner i 10 nuancer hos HeadBrands

Gem Lite Colorditioner er en pigmenteret, farvebevarende og styrkende balsam, som genopbygger og reparerer bindingerne i håret. Findes hos HeadBrands.
Nyt krøllejern fra Cera Wandbar

Nyt krøllejern fra Cera Wandbar

Cera Wandbar er et nyt krøllejern, der takket være dets ergonomiske vinkel giver mange stylingmuligheder uden at belaste dit håndled, skulder eller albue.
SEB MAN - groomingserie til mænd fra Sebastian Professional

SEB MAN - groomingserie til mænd fra Sebastian Professional

Sebastian Professional lancerer nu SEB MAN - en serie bestående af pleje- og stylingprodukter til hår og skæg til mænd, der ikke vil sættes i bås!
Sheet Mask til håret med All Soft Mega fra Redken

Sheet Mask til håret med All Soft Mega fra Redken

All Soft Mega Sheet Mask er en intensiv hårmaske til tørt og skadet hår og det nyeste skud på stammen i All Soft Mega-serien. Se mere her.

Annonce

Nyeste shows se flere frisørshows

Jorden rundt med Marcelklubben

Jorden rundt med Marcelklubben

Marcelklubbens traditionsrige Londonaften fik i år et nyt udtryk under navnet Marcel International Inspiration og flere af landets store navne var på scenen denne aften.
La Biosthetique x Nobi Talai til Paris Fashion Week SS19

La Biosthetique x Nobi Talai til Paris Fashion Week SS19

Under temaet "Urbane Nomader" skabte La Biosthetique de smukke hår- og makeuplooks til Nobi Talais show under Paris Fashion Week SS19.
L'Oréal Professionnel inviterede til Toni&Guy-seminarium

L'Oréal Professionnel inviterede til Toni&Guy-seminarium

Der var trendy klip, farve og opsætninger på menuen, da L’Oréal Professionnel inviterede til seminarie med Toni & Guy på Tivoli Hotel i København.
Wella Professionals' første TrendVison Creative Retreat Experience

Wella Professionals' første TrendVison Creative Retreat Experience

Wella Professionals' internationale TrendVision 2018 løb af stablen i Lissabon, og frisører fra hele verden var samlet til en Creative Retreat Experience.
La Biosthetique for Talbot Runhof til Paris Fashion Week SS19

La Biosthetique for Talbot Runhof til Paris Fashion Week SS19

Det er ganske vist nogle uger siden, at Paris Fashion Week SS19 løb af stablen, men det betyder ikke, at vi stopper med at inspireres. La Biosthetique skabte hårlooket til Talbot Runhofs show.

Annonce

Frisurekollektioner se flere frisurekollektioner

Frisørportrætter se flere frisørportrætter

Karim Belkhelfa og Thomas Bøgebjerg

Karim Belkhelfa og Thomas Bøgebjerg

For 25 år siden dukkede Karim Belkhelfa op med punk-hår i salonen hos Thomas Bøgebjerg på Vesterbro i København for at søge arbejde som model.
Vidal Sassoon

Vidal Sassoon

Læs Hair Magazines frisørportræt om Vidal Sassoon - manden, myten, guden.

Nyeste videoer se flere videoer

2-i-1 festhår med Regis Salons

2-i-1 festhår med Regis Salons

Britiske Regis Salons har sammen med Creative Director Kieron Fowles skabt to glamourøse festfrisurer, som din kunde enkelt kan genskabe selv. Se videoen her!
Lær at skygge rødderne med Jenny Strebe og Schwarzkopf

Lær at skygge rødderne med Jenny Strebe og Schwarzkopf

I denne video viser Schwarzkopf Professionals sammen med Jenny Strebe hvordan du skygger rødderne i en reversed balayage; et nyt og spændende look.
Frivillige og Goldwell klippede hjemløse på Rådhuspladsen

Frivillige og Goldwell klippede hjemløse på Rådhuspladsen

Igen i år stillede en række frivillige frisører op på Rådhuspladsen den 11. december for at tilbyde gratis klip og styling til hjemløse i juletiden.
Naturlige og teksturerede bølger med ghd

Naturlige og teksturerede bølger med ghd

I denne video viser ghd, hvordan du får det såkaldte "I woke up like this"-look. Naturlige og teksturerede bølger for et cool og sexet look.
Long Hair Tutorial af Benjamin Martin -Bryllupsopsætning - tutorial

Long Hair Tutorial af Benjamin Martin -Bryllupsopsætning - tutorial

Talentfulde Benjamin Martin viser i denne tutorial tre forskellige festopsætninger, der passer godt til fest og bryllup. Se videoen her.