LEVERANDØRER

kursuskalender

webshops

Fra frisør til dygtig virksomhedsejer

Frisører er kreative mennesker, men de skal lære også at være rationelle, for forandring skaber vækst, og forandring kræver planlægning. Det mener Bjarne Nielsen, der har forladt L’Oréal efter 30 år, for at blive selvstændig, og netop undervise frisørerne i bl.a. at blive gode, motiverende chefer.

Et skuldertræk og et ”det skal nok gå”, holder ikke længere, hvis man vil drive en succesfuld frisørsalon. Kunderne er blevet mere krævende. De ved, hvad de vil have. Men frem for alt skal der udvikling, nytænkning og forandring til, for forandring er det eneste, der kan skabe vækst.

Det mener Bjarne Nielsen, hvis navn igennem de seneste 30 år har været næsten synonymt med L’Oréal.  Men fra 1. januar har Bjarne etableret sin egen virksomhed Coiffure Consulting, hvor han primært vil tilbyde seminarer, der gør frisørerne i stand til i højere grad at drive en effektiv forretning.

”Det handler om 20 pct. tal og 80 pct. mennesker”, er Bjarne Nielsens holdning, og han mener, branchens ledere generelt har brug for at vide lidt mere om, hvilke initiativer, man kan tage, og hvilke redskaber, man kan bruge for at øge produktiviteten i salonen.

”Langt hen ad vejen handler det om at skabe en god atmosfære i salonen, det handler om at være en god leder, om planlægning og om markedsføring”, lyder det fra Bjarne Nielsen, der har kogt sine rigtig mange års erfaring med uddannelse af frisørbranchens ledere ned til en række kurser og seminarer, primært målrettet cheferne, men også kurser, der kan motivere medarbejderne i salonerne.

”Det er de færreste frisører, der har lært noget om salgsteknik og kommunikation. Hvorfor siger en kunde nej?, hvorfor siger hun: ”Det skal jeg lige tænke over”?, og hvad kan frisøren gøre, for at vende de negative reaktioner til positive?”. Men før medarbejderne kan blive gode sælgere, skal salonens chef være det, og derfor er spydspidsen i Coiffure Consultings seminarrække ”Leadership in management”, et to-dages kursus, hvor man kommer 360 grader rundt om alle aspekter af lederskab.

”Der er ingen tvivl om, at mange saloner har tabt omsætning i 2009 og i mindre grad i 2010, men der er heller ingen tvivl om, at dem, der har klaret sig bedst igennem krisen, er dem, der har gjort en aktiv indsats for at motivere personalet. Et motiveret personale skaber nemlig også en bedre økonomi” mener Bjarne Nielsen, og han synes, det er synd, at der findes så mange dygtige frisører, som der gør, men som bare ikke har udnyttet muligheden for at få styr på økonomien.

”Det handler om at forene det kreative med det rationelle, om at få struktur og måske lidt mere disciplin og økonomisk sans i hverdagen”, siger Bjarne Nielsen med et smil, og i øvrigt henvender han sig til alle landets frisører med sine kurser. ”Dem, der kan gøre bedst brug af kurserne, er dog salonindehavere med over et par ansatte”, fortæller han.

En branche i en forandringsproces
Bjarne Nielsen er ikke i tvivl om, at frisørbranchen er en branche i forandring, og som han siger det: ”Hvornår skete den sidste revolution i branchen? Det gjorde den i 60erne med Vidal Sassoon. Siden har frisørsalonerne selvfølgelig udviklet sig, men oplevelsen af at komme ind i en salon er stort set den samme. Salonerne ser ud som de gjorde for 30 år siden, og tilbuddene er de samme. Så det er altså tid til forandring!”.

Bjarne Nielsen mener klart, trenden går imod en større grad af wellness i salonerne – fra kunderne kommer til de går, og så, mener han, det handler om rådgivning.

”Det værste, man kan spørge sin kunde om er: Hvad kunne du tænke dig? For en kunde kommer hos frisøren, fordi hun er i vildrede omkring, hvordan hun skal se ud, og hun ønsker at blive vejledt. Og der er slet ingen tvivl om, at frisørerne i fremtiden i endnu højere grad skal være stilkonsulenter, der også rådgiver om f.eks. brillestel og make-up”.

At det er benhårdt for den enkelte medarbejder, er Bjarne Nielsen helt klar over, men det er den vej det går! ”Vi har en tendens til at tro, at Danmark er verdens navle, men vi er nødt til at kigge på, hvad der sker i f.eks. USA og England, og her er det klart udviklingen”.

Rådgivning hjemme hos kunden via internettet er næste skridt på vejen, og også her mener Bjarne Nielsen, at de danske frisører skal tænke fremad. ”De skal blive bedre til at bruge nettet, og ad den vej komme i direkte dialog med kunderne, og de fleste saloners hjemmesider bør strammes op”, siger Bjarne Nielsen og nævner med et smil et skrækscenarie, hvor der på en hjemmeside i 2011 vises forårsmoden 2005!

Management er grundlaget
”Godt management er grundlaget for at drive en effektiv frisørsalon i dag, og at mange chefer er weekendledere, når medarbejderne ikke er på arbejde, er bestemt ikke nogen fordel. Derfor handler det i høj grad om at få tid til ledelse. Dermed ikke sagt at kam og saks skal lægges væk, men tiden skal planlægges, og det kræver management”.

Bjarne Nielsen ser egentlig de fleste saloner i Danmark i dag som professionelle – uanset størrelse – og professionalismen forventes, er hans klare holdning, uanset om man køber en bil, en vaskemaskine eller en klipning hos frisøren. ”Det værste, der kan ske, er, at en frisør driver sin forretning på rygraden, med en tanke om, at ”det går nok”, for det eneste, der kan skabe vækst, er forandring. Ellers havde salonen jo haft vækst”, lyder det fra Bjarne, og han indrømmer, at det kan være super hårdt, at lave forandring. ”Og jeg kan ikke gøre det for dem. Salonens indehaver og medarbejdere skal selv være med, ellers skabes der ikke noget resultat”.

Det skulle være nu
At Bjarne Nielsen netop nu har taget springet, og forladt L’Oréal efter 30 år, hænger sammen med, at han havde en lyst til at forsøge at starte en egen virksomhed op.

”Jeg har nået en alder, der gør, at skulle jeg realisere mig selv, skulle det være nu. Faktisk har jeg spekuleret på at starte for mig selv i nogen tid, og på en tur til Jylland havde jeg tid til at tænke over tilværelsen. Det resulterede i, at jeg ringede hjem til min kone og sagde: ”nu gør jeg det!”, og selv om jeg har været fantastisk glad for L’Oréal, hvor jeg har haft nogle helt fantastiske år, så er jeg også meget glad for min beslutning om at stoppe og udleve min drøm”, fortæller Bjarne Nielsen, der i øvrigt tilføjer, at han slet ikke kan undvære frisørbranchen.

”Det er skønne, sjove, behagelige og kreative mennesker, der bare mangler lidt struktur”, siger han med et smil. Det koncept, Bjarne Nielsen derfor har skabt, kalder han for Management 360 grader, netop fordi det rammer hele vejen rundt, og omfatter alle aspekter af det, at lede en frisørsalon og at have medarbejdere, der skal motiveres.

Virksomhedens primære virkeområde er seminarerne, der omfatter alt fra det basale omkring dét, at åbne en forretning, hvad gør jeg?, hvordan håndterer jeg medarbejdere med videre over seminarer i markedsføring og salgstræning samt i præsentationsteknik og kommunikation. Men Bjarne Nielsen hjælper også med coaching i forbindelse med ansættelse af nye medarbejdere. ”Vi laver en ansættelsestest, og når opløbet er nede på 3-4 stykker, kigger vi på personlighederne, og anbefaler en medarbejder”. Det faglige går han ikke så meget ind på, for det kan man, som han siger, lære. Men personligheden skal matche salonen og de øvrige medarbejdere fra begyndelsen. Shows og events tilbyder Coiffure Consulting også at stå for, og samtidig samarbejder Bjarne Nielsen med en række mennesker, bl.a. Brand New Identiti, der kan hjælpe med personal branding, der ifølge Bjarne Nielsen bliver et af fremtidens store issues.

”Personen er i fokus frem for produktet – og det gælder også som chef i forhold til de ansatte”.

Robert/Boisen reklame- og marketingbureau er en anden samarbejdspartner, når der f.eks. skal findes et fælles koncept for en ny kæde, eller der skal tænkes i nye markedsføringsbaner, og Susanne Terkelsen samarbejder Bjarne Nielsen med, når der skal laves personlighedsprofiler med videre. Coiffure Consulting lægger ud med at tilbyde 10-12 årlige seminarer. Nogle er faste som Leadership in management, mens andre varierer alt efter behov. ”Og så forsøger vi at holde en fornuftig pris på seminarerne, for jeg vil hellere holde 10 seminarer end to”, er Bjarne Nielsens holdning. Og seminarerne holdes naturligvis både øst og vest for Storebælt.

Jeg ser lyst på fremtiden
Når Bjarne Nielsen med sine store brancheerfaring og –kendskab ser på frisørbranchen, er han ikke i tvivl om, at branchen vil udvikle sig positivt i de kommende år for dem, der kan og vil.

”Der er et stort behov for dygtige frisører, og det vil der også være i fremtiden. For frisørerne handler det om, at de skal se på deres forretning lidt udefra. Som en kunstmaler, der ser på sit værk. Stil dig ud på gaden og se på salonen med en kundes øjne: Hvad ser du? Gå ind i forretningen med de samme øjne og oplev salonen. Se på personalet: Er det de rigtige konstellationer? For personalet er – sammen med chefens egen holdning - nøglen til en salons succes”.

Men han lægger heller ikke skjul på, at det kræver en indsats fra salonindehaveren, for forandring kommer ikke af dig selv. Man er nødt til at hjælpe heldet på vej, mener han.

Han ser også en branche med rigtig mange dygtige unge mennesker. ”Der er en ny generation på vej af ambitiøse frisører, der starter anderledes saloner. Men også her gælder det: Der skal være styr på økonomien og strukturen, og der skal være de rette menneskelige ressourcer, for medarbejderne i salonen er afgørende for succesen. Det er dem, der sender signaler til omverdenen”. Og så understreger Bjarne Nielsen, at gode medarbejdere begynder med en god chef, der kan motivere personalet.

”En dygtig salgschef i en virksomhed er ikke nødvendigvis ham, der tjener flest penge, men ham, der er bedst til at motivere sine medarbejdere – og sådan fungerer det også i en frisørsalon”. Det, han typisk ser, er, at det går fint med 1-2 medarbejdere, men når medarbejder nr. 4 og 5 bliver ansat, begynder det at gå galt. Så kan man ikke længere styre det, samtidig med at man står med saksen hele dagen.

”Og så er det, det kræver struktur og planlægning. Det kræver, at man laver en forretningsplan: Hvad vil jeg med min forretning, med mig selv og med mine medarbejdere i fremtiden”, slutter Bjarne Nielsen.

Se desuden frisørartikler om hårmode, styling og frisørshows her

Annonce

Nyeste produkter se flere produktnyheder

True Divinity MK2 fra HH Simonsen

True Divinity MK2 fra HH Simonsen

Stylingjernet har fået digital touch-panel og dobbelt titanium- og teflon-coatede plader, der indeholder olier samt turmalin, og kan rotere 360 grader.
L'Oréal Professionnel introducerer SHIMMER

L'Oréal Professionnel introducerer SHIMMER

For første gang har L'Oréal Professionnel indgået et samarbejde med nogle af de førende makeupartister og skabt de ultra trendy #shimmerhair looks.
Fudge Vinyl Pomade - Nu hos HeadBrands

Fudge Vinyl Pomade - Nu hos HeadBrands

Vinyl Pomaden fra Headbrands beskytter håret mod luftfugtighed, samt er fugtgivende og giver høj glans uden at tynge ned. En pomade der er let at vaske ud.
Nyheder fra Oil Can Grooming nu hos Frisørshopping.dk

Nyheder fra Oil Can Grooming nu hos Frisørshopping.dk

Oil Can Grooming har nu lanceret 2 nye produkter, begge med navnet Angels’ Share; Beard Oil og Shave Oil. Velduftende produkter, maskuline i både udseende og duft.
Forårets Wet Brushes fra HH Simonsen

Forårets Wet Brushes fra HH Simonsen

Den anerkendte Wet Brush kommer nu i tre nye limited editions, som matcher forårets farver og stemning. Se dem her og læse mere om børstens konstruktion.

Annonce

Nyeste shows se flere frisørshows

Personlig stil i fokus på TOP HAIR - DIE MESSE i Düsseldorf

Personlig stil i fokus på TOP HAIR - DIE MESSE i Düsseldorf

På den internationale branchemesse TOP HAIR – DIE MESSE i Düsseldorf fandtes der det meste til den, der elsker hår i alle dets former. Læs om det her og se billederne!
Wella Nordic Creative Team præsenterede sæsonens trends

Wella Nordic Creative Team præsenterede sæsonens trends

Der var fuldt hus, da en masse frisører blev inviteret indenfor af Wella Professionals til en aften, der skulle inspirere og gennemgå denne sæsons trends.
Intercoiffures nordiske kongres levererede i topklasse

Intercoiffures nordiske kongres levererede i topklasse

I år var Sverige værtsland, og bestyrelsen arrangerede en weekend, der virkelig indeholdt alt og lidt til. Læs mere og se billederne her.
Eugene Souleiman backstage under NYFW18

Eugene Souleiman backstage under NYFW18

ghd-ambassadøren og Wella Professionals Global Creative Director Eugene Souleiman stylede modellerne under New York Fashion Week. Lad dig inspirere!
Paul Mitchell som officiel hårsponsor for CFWs New Talent Scene

Paul Mitchell som officiel hårsponsor for CFWs New Talent Scene

Copenhagen Fashion Week var teamet op med Paul Mitchell, der stod for at lave naturligt og moderigtigt hår til tre shows på New Talent Scenen.

Annonce

Frisurekollektioner se flere frisurekollektioner

Annonce

Frisørportrætter se flere frisørportrætter

Patrick Cameron

Patrick Cameron

Patrick Cameron fra Wella er kendt for sin sprudlende energi og glæde, og den beskrivelse passer perfekt, da Hair Magazine mødes med ham efter han har været på scenen ved ITVA 2014.
Anna Korsgaard Johnsen

Anna Korsgaard Johnsen

Anna K skiftede sit drømmejob hos Gun-Britt i København ud med et liv som selvstændig frisør i sin egen salon, Anna K, i Slagelse. Det er hun glad for.

Annonce

Nyeste videoer se flere videoer

De første hårtørrere i salonerne

De første hårtørrere i salonerne

Der er sket en del med udstyret i salonerne siden de første tørrehjelme i 1920'erne blev en fast bestanddel af salonens interiør. I denne video kan du se, hvordan de så ud dengang.
Stylist: Disse herrefrisurer elsker kvinder

Stylist: Disse herrefrisurer elsker kvinder

Stylist Ashley Weston giver sit bud på 5 forskellige herrefrisurer, som kvinder bare elsker. Klik her og få inspiration til herrefrisurer i salonen.
L'Oréal Professionnel Event i Paris 2018

L'Oréal Professionnel Event i Paris 2018

Følg med her, da L'Oréal Professionnel i slutningen af januar indbød til presseevent i Paris i forbindelse med forårets lanceringer af to naturlige og bæredygtige nyheder.
Video: Wella Making Waves uddanner unge i Kambodja indenfor frisørfaget

Video: Wella Making Waves uddanner unge i Kambodja indenfor frisørfaget

Making Waves er til for at hjælpe unge fra de mest fattige og udsatte samfundsgrupper i Kambodja til en lysere fremtid indenfor frisørfaget.
Björn Axén - How to get the look - Ekstrem volume

Björn Axén - How to get the look - Ekstrem volume

Her får du styr på, hvordan du ordner den mere ekstreme volume. Lær hvordan du skaber volume, som holder længe, til dine kunder som vil gøre et stort indtryk.