LEVERANDØRER

kursuskalender

webshops

Patrick Cameron - Kreativitet er en forretning

Patrick Camerons energi og dynamik er altoverskyggende. Han indtager scenen, og han indtager publikum med sin store viden og sit glimt i øjet, hvad enten han underviser eller laver show. Han er specialist i langthårsopsætninger, og han giver gerne sine tricks fra sig. Hair Magazine mødte den karismatiske frisør på et lynvisit i Danmark.

Når frisører verden over leder efter inspiration til deres langthårsopsætninger, er der én mand, de ikke kommer uden om, når det gælder såvel kreativitet, motivation og inspiration - nemlig Patrick Cameron.

Læs også: Patrick Cameron (2014)

Hair Magazine mødte den karismatiske, super søde, meget talende og utroligt underholdende herre på en café i København en lørdag eftermiddag, hvor han gæstede byen i forbindelse med Wellas relancering af System Professional Styling. Og man er bestemt ikke et øjeblik i tvivl, når Patrick Cameron træder ind ad døren til caféen med sine tusindvis af krøller i det flotte, røde hår. Den mand har charme, og han kommer helt ud over rampen! Han har rejst verden rundt igennem de seneste 21 år, og det har været en fantastisk tur, som han selv beskriver det. ”Jeg forundres indimellem over, at frisører i selv de mest obskure lande ved, hvem jeg er”, siger han med et blændende smil, og han fortæller, at de mange rejser, han konstant er på, er med Wella, hvor han i dag må betegnes som en global ambassadør. ”Det var egentlig ikke planen, men Wella går rigtig meget op i uddannelse, og det passer meget fint med mine prioriteter, så derfor er vi et rigtig godt match”.Patrick Camerons indgangsvinkel til frisørbranchen var mange både på og bag ved scenen i New Zealand, hvor han kommer fra. Samtidig arbejdede han som dekoratør i et stort varehus. ”Jeg fandt stor fornøjelse i at style vinduesmannequinernes parykker. Når vi havde arrangementer, elskede jeg at arbejde backstage, så på et tidspunkt spurgte jeg, om jeg ikke kunne komme på et kursus i opsætninger – før jeg overhovedet vidste, at netop langthårsopsætninger skulle blive mit ekspertiseområde. Jeg kom dog ikke på kursus, i stedet valgte indehaveren af den salon, der stod for alt hårarbejdet til varehuset at sige, at hun havde set mit arbejde, og at hun gerne ville tage mig under sine vinger. Jeg var 21 år, og at blive taget ind på den måde, gav mig skubbet. Jeg sagde ja, fordi jeg altid har følt, at kan du klare dig i frisørfaget, kan du altid få job. Jeg troede ikke, jeg ville blive så forelsket i branchen, som jeg blev”.

Og at han ville udvikle sig med frisørbranchen, som han har gjort, lå bestemt heller ikke i kortene. ”Men jeg tror mine 8-9 år på og bag ved teaterscenen gav mig så meget selvtillid i forhold til at performe for en sal fuld af mennesker, at det var naturligt for mig at gå den vej”.Jeg er karismatisk

I 1987 kom Patrick Cameron til England. Først arbejdede han i en salon i Mayfair, og senere kom han til en salon i det trendy Camden Town. ”Jeg fik lovning på, at jeg ville komme til at lave både shows og photoshoots, men jeg er en karismatisk personlighed, og det trak kunder til salonen – så mange, at salget steg, og jeg kom ikke ud”, fortæller Patrick Cameron, der faktisk besluttede sig for at sige sin stilling op. ”Men da jeg ville sige op, sagde ejeren af salonen, at jeg skulle vente, for salonen var blevet købt af en kæde med 25 saloner, og de ville have mig med som art director. Det var jeg faktisk ikke interesseret i, så jeg tog på ferie, og skulle til møde med de nye ejere, den dag jeg kom hjem. På vej hjem i flyet sad jeg i bogstaveligste forstand og skrev de mest umuligt krav ned, jeg kunne komme i tanke om, på en serviet. Jeg ville have 25£ i timen i stedet for de 1,50£ jeg fik, en lejlighed i London, ubegrænset ferie og masser af muligheder for at lave shows og seminarer”.

Næste morgen mødtes Patrick med den nye ejer på et trendy hotel i London. ”Han kiggede på min liste, satte flueben ved alle mine krav, og bad mig møde op dagen efter. Hans afsluttende bemærkning var: ”Men lever du ikke op til forventningerne de første tre måneder, er du ude”, og jeg svarede: ”Nej, lever I ikke op til forventningerne efter de første tre måneder, er I ude”. Men det blev til et fantastisk samarbejde, og de 25 saloner voksede til 400.

Patrick arbejdede en del med public relations, og han underviste underviserne. Samtidig arbejdede han for Wella, og langsomt tog undervisningen mere og mere af hans tid. ”I begyndelsen underviste jeg 3-4 dage om måneden, så blev det lidt mere og lidt mere, og til slut stoppede jeg med at arbejde i salonen. Jeg begyndte at rejse verden rundt, og selv om det vel egentlig ikke var Wellas intention fra begyndelsen, blev jeg mere og mere efterspurgt”, fortæller Patrick, der også driver sin egen Patrick Cameron Training School, hvor han netop underviser i langthårsopsætninger.Jeg holder af glamouren

Hvorfor det lige blev de smukke opsætninger, der fangede Patrick i en grad, så han i dag er verdens førende langthårsspecialist, forklarer han således: ”I 80’erne var der ingen, der lavede langthårsopsætninger. Det gjorde, at jeg oplevede, at tilskuerne var vildt begejstrede, når jeg lavede langthårsopsætninger”. Og så formår Patrick at få frisørerne til at forstå frisurerne, at tage mysteriet ud af langthårsopsætningerne og ikke mindst at gøre dem moderne. ”Og selv om de er glamourøse og smukke, så er der et strejf af naturlighed over dem”, forklarer Patrick, der med et smil og et glimt i øjet medgiver, at han også selv holder af den glamourøse side af frisørfaget, og ikke mindst at han elsker at stå på scenen.

”Jeg elsker at give tilskuerne en wow-oplevelse – i Moskva, i Paris, i New York eller i København”, siger han. Og så supplerer Patrick med både dvd’er og bøger, som han har udgivet henholdsvis syv og seks af, ligesom han også stadig underviser på Patrick Cameron Training School. ”Jeg forsøger at have en naturlig balance mellem undervisning og shows. Det ene fungerer ikke uden det andet, men hvad der kom først, hønen eller ægget, er svært at sige – og jeg har behov for begge dele”.Kreativitet er en forretning
Patrick understreger, at han ser kreativitet som en forretning, hvilket også er en del af hans forretningsfilosofi. ”Jeg besøger aldrig det samme land to gange på samme år, for jeg vil have, at frisørerne, der kommer til mit show, ser noget nyt hver gang. Et nyt show og en helt ny idé”, forklarer Patrick, og netop derfor er der også rigtig mange frisører, der kommer igen og igen. ”For jeg tror også, der er et behov for at få inspiration til netop langthårsopsætninger”. Patrick Cameron skaber sine kollektioner og sine udtryk ud fra en holdning om, at ”less is more”.

”Jo mere enkelt et udtryk er, jo smukkere er det”. Når Patrick Cameron skaber en ny kollektion og et nyt show sker det i samarbejde med hans art director Marco Erbi, der designer alt tøjet til showet og sammen skaber de looket. ”For der skal naturligvis skabes en smuk fornemmelse af glamour”, siger han, og afslører, at næste års kollektion får overskriften ”Club Noir”. ”Sort er modens nye sorte. Alt er sort til efteråret, og det holder frem til næste forår”, bebuder Patrick Cameron, og således skaber han en hårkollektion, der matcher den stil.

Mange vil rigtig gerne

Når det handler om at stå på en scene, er Patrick Cameron en ener, der sjældent finder et match. ”Jeg tror, rigtig mange frisører rigtig gerne vil, men de er for travle til at se det store billede. Det, du skal lære, er nemlig, hvordan man kommunikerer”, fastslår han. Og faktisk er Patrick en af de eneste, der både taler og arbejder på samme tid, når han står på scenen.

”Mange frisører taler, så laver de hår, så taler de igen. Jeg synes, det er meget mere spændende at gøre tingene samtidig”, siger han og fortæller, at hemmeligheden er, at man skal tale forud for sine hænder. ”Det handler om, ikke at sige noget vrøvl, men at tale om det, du ved noget om. Og så handler det om at sige det 30 sekunder hurtigere, end hænderne arbejder, så du fortæller hvad du gør, umiddelbart før du gør det! Samtidig skal showet hele tiden have nerve og energi, og så skal det bygges op, så der skabes et crescendo, hvor tilskuerne siger ”Oh my God”. Opnår du det, har du fanget tilskuerne, så de også kommer igen næste gang!”En succesfuld frisør
Skal man være en succesfuld frisør handler det selvfølgelig om at have håndværket i orden. Man skal kunne klippe og farve. Men så handler det rigtig meget om at kunne forstå kunderne, mener Patrick. ”Og kan man lave en flot langthårsopsætning til et bryllup eller en stor fest er det prikken over i’et”. Han er ikke i tvivl om, at langt de fleste frisører, gerne vil kunne lave en smuk opsætning, men mange går igennem livet uden at forsøge det. ”Og jo mere selvsikker man er som frisør, jo mere nervøs er man for at prøve, for tænk hvis det ikke lykkedes. Så er det nemmere at sige: Jeg laver ikke langthårsopsætninger”.

Hos Patrick Cameron Training School kommer der rigtig mange, der aldrig har prøvet det før, og typisk er det mangel på selvtillid, der gør det, mener Patrick. ”Jeg viser dem nogle enkle tricks, og så fortæller jeg dem, at de kan lave penge på langthårsopsætninger. Så tør de som regel forsøge det”, fortæller Patrick smilende, og han mener klart, at alle frisører kan lære at lave smukke langthårsopsætninger. ”Man taler så meget om at man skal føle det. Men jeg tror på alle kan lære det. Selvfølgelig kan man så opnå mere, hvis man også føler for det i hjertet og i sjælen”, siger han. En god forståelse for faget, mener han, er vigtig. Men endnu vigtigere er, hvordan du relaterer til mennesker. ”Det er også vigtigt med en kærlighed til faget. Men heldigvis er det sådan med frisører. De fleste har en passion – enten for det at skabe hår, eller for at drive en god forretning. Man skal finde frem til det, der motiverer én, og er du glad, er det det, der er med til at gøre dig til en succes”.

Patrick fortæller, at der er blevet lavet en undersøgelse i England omkring, hvilken faggruppe, der var de lykkeligste. ”Og det viste sig at være frisørerne. Jeg tror, det er fordi, de elsker deres fag. Det er du ganske enkelt nødt til, hvis du vil være en god frisør, og man kan ikke lyve. Det fornemmes”, lyder det fra Patrick, der ofte siger til de unge frisører, at man kan være en god advokat eller en god revisor og mangle et job, men er du en passioneret frisør, har du altid et job. Patrick Cameron mener i øvrigt også, at uddannelse er essentielt for enhver frisørs udvikling.Balancen mellem arbejde og privatliv

Patrick er fyldt 51, og han har bestemt ingen planer om at sætte farten ned. Alligevel, forklarer han, handler det i dag i højere grad end tidligere om at finde en balance mellem arbejde og fritid. ”I 20erne finder man ud af, hvem man er, og det er tiden, hvor man vil sætte sine spor, i 30erne ved man, hvem man er, og det er tiden, hvor man begynder at flyve, i 40erne er man helt på toppen, og i 50erne er man forhåbentlig der, hvor man vil være, man trives med det, og søger i stedet at finde en god balance mellem arbejde og privatliv”, forklarer Patrick. Han holder utroligt meget af det, han gør, og han vil ikke undvære at rejse. ”Men det kan da godt være, jeg vil rejse lidt mindre i løbet af nogle år, og så tror jeg på, at jeg bruge min viden om kommunikation – også inden for andre brancher end lige frisørfaget. Det er en vej, jeg godt kan tænke mig at udforske sideløbende med at lave shows og drive min skole”.Tekst: Pia Finne
Foto: Peter Hartley

Annonce

Nyeste produkter se flere produktnyheder

Nyheder fra Oil Can Grooming nu hos Frisørshopping.dk

Nyheder fra Oil Can Grooming nu hos Frisørshopping.dk

Oil Can Grooming har nu lanceret 2 nye produkter, begge med navnet Angels’ Share; Beard Oil og Shave Oil. Velduftende produkter, maskuline i både udseende og duft.
Forårets Wet Brushes fra HH Simonsen

Forårets Wet Brushes fra HH Simonsen

Den anerkendte Wet Brush kommer nu i tre nye limited editions, som matcher forårets farver og stemning. Se dem her og læse mere om børstens konstruktion.
Ny Curl Creme fra HH Simonsen

Ny Curl Creme fra HH Simonsen

Få definerede krøller og ekstra hold med curl creme, som giver fylde uden at tynge krøllerne. Produktet beskytter og genopretter samtidig hårets struktur.
Frisørshopping præsenterer Heavy Hold Pomade fra Dapper Dan

Frisørshopping præsenterer Heavy Hold Pomade fra Dapper Dan

Dapper Dan har lanceret en oliebaseret alsidig pomade med supergodt hold, som er nem at vaske ud af håret og desuden er på positivlisten. Fås hos frisørshopping.dk.
KMS nye Style Primers

KMS nye Style Primers

KMS nye Style Primers, inspireret af livstilen fra Melbourne, er skabt til at forme afslappede og ubesværede looks til kunder, der drømmer om enkelthed.

Annonce

Nyeste shows se flere frisørshows

Personlig stil i fokus på TOP HAIR - DIE MESSE i Düsseldorf

Personlig stil i fokus på TOP HAIR - DIE MESSE i Düsseldorf

På den internationale branchemesse TOP HAIR – DIE MESSE i Düsseldorf fandtes der det meste til den, der elsker hår i alle dets former. Læs om det her og se billederne!
Wella Nordic Creative Team præsenterede sæsonens trends

Wella Nordic Creative Team præsenterede sæsonens trends

Der var fuldt hus, da en masse frisører blev inviteret indenfor af Wella Professionals til en aften, der skulle inspirere og gennemgå denne sæsons trends.
Intercoiffures nordiske kongres levererede i topklasse

Intercoiffures nordiske kongres levererede i topklasse

I år var Sverige værtsland, og bestyrelsen arrangerede en weekend, der virkelig indeholdt alt og lidt til. Læs mere og se billederne her.
Eugene Souleiman backstage under NYFW18

Eugene Souleiman backstage under NYFW18

ghd-ambassadøren og Wella Professionals Global Creative Director Eugene Souleiman stylede modellerne under New York Fashion Week. Lad dig inspirere!
Paul Mitchell som officiel hårsponsor for CFWs New Talent Scene

Paul Mitchell som officiel hårsponsor for CFWs New Talent Scene

Copenhagen Fashion Week var teamet op med Paul Mitchell, der stod for at lave naturligt og moderigtigt hår til tre shows på New Talent Scenen.

Annonce

Frisurekollektioner se flere frisurekollektioner

Annonce

Frisørportrætter se flere frisørportrætter

Birthe Gleerup

Birthe Gleerup

Miljøvenlighed er kodeordet i Birthe Gleerups saloner i Århus. Men samtidig skal salonerne være moderigtige i både udtryk og stil. For i dag kræver kunderne god service og lækkert hår – og er behandlingerne miljørigtige, giver det et ekstra plus i bogen.
Morten Kongsbak

Morten Kongsbak

Læs her hvordan Morten Kongsbak er kommet dertil hvor han er i dag!

Annonce

Nyeste videoer se flere videoer

De første hårtørrere i salonerne

De første hårtørrere i salonerne

Der er sket en del med udstyret i salonerne siden de første tørrehjelme i 1920'erne blev en fast bestanddel af salonens interiør. I denne video kan du se, hvordan de så ud dengang.
Stylist: Disse herrefrisurer elsker kvinder

Stylist: Disse herrefrisurer elsker kvinder

Stylist Ashley Weston giver sit bud på 5 forskellige herrefrisurer, som kvinder bare elsker. Klik her og få inspiration til herrefrisurer i salonen.
L'Oréal Professionnel Event i Paris 2018

L'Oréal Professionnel Event i Paris 2018

Følg med her, da L'Oréal Professionnel i slutningen af januar indbød til presseevent i Paris i forbindelse med forårets lanceringer af to naturlige og bæredygtige nyheder.
Video: Wella Making Waves uddanner unge i Kambodja indenfor frisørfaget

Video: Wella Making Waves uddanner unge i Kambodja indenfor frisørfaget

Making Waves er til for at hjælpe unge fra de mest fattige og udsatte samfundsgrupper i Kambodja til en lysere fremtid indenfor frisørfaget.
Björn Axén - How to get the look - Ekstrem volume

Björn Axén - How to get the look - Ekstrem volume

Her får du styr på, hvordan du ordner den mere ekstreme volume. Lær hvordan du skaber volume, som holder længe, til dine kunder som vil gøre et stort indtryk.